Hírek

2005.02.10. 06:55

Ki költözik a Sándor-palotába?

Öt hónapig marad még hivatalban Mádl Ferenc államfő. Miközben utódjáról még nem döntöttek, a lehetséges jelöltekről máris számos találgatás látott napvilágot.

Szakács Árpád

Idén az egyik legfontosabb belpolitikai eseménynek Mádl Ferenc köztársasági elnök utódjának megválasztása ígérkezik. Az Országgyűlés várhatóan június 7-én szavaz az új államfő személyéről. Habár a döntésig még öt hónap van hátra, a lehetséges jelöltekről máris számos találgatás látott napvilágot.

Sőt Lévai Katalin volt esélyegyenlőségi miniszter személyében önjelölt államfő is feltűnt a láthatáron. Az MSZP európai parlamenti képviselője a napokban jelentette be, szívesen beülne Mádl Ferenc székébe. Értesüléseink szerint támogatás helyett ugyanakkor az MSZP-ben inkább felháborodást váltott ki Lévai ajánlata.

Gyengíti a pozícióját az is, hogy a szocialisták biztos támogatását tudhatja maga mögött Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, aki szintén államfői ambíciókat dédelget. Mindezt nem kis reményekkel, ugyanis MSZP-n belüli meghatározó erők szívesen látnák az államfői székben. Sőt jelenleg neki van a legnagyobb esélye a poszt betöltésére.

Mindez kevésnek bizonyulhat, mivel az államfő kiválasztásába beleszól Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. Márpedig a két vezető között nem túl rózsás a viszony, mivel számos kérdésben vitába keveredtek egymással.
Nemrég potenciális jelöltként került a köztudatba Gönczöl Katalin, az igazságügyi tárca miniszteri biztosának a neve. Neki is lehet esélye, hiszen az MSZP-ben is vannak támogatói és úgy tudjuk, az SZDSZ is elfogadja személyét.

Találgatások ide, találgatások oda, az SZDSZ nevében Horn Gábor lapunknak egyértelművé tette: olyan jelöltet keresnek, aki bírja az ellenzék támogatását és nem pártpolitikus. Ha nem változik álláspontjuk, ezzel gyakorlatilag meg is pecsételődött Szili sorsa. A kérdésben jó alkupozíciónak bizonyulhat Bihari Mihály alkotmánybíró személye. Meglepő módon a volt MSZP- képviselő nevét éppen a Fidesz vetette fel.

Ugyanakkor nyílt titok, hogy Bihari nem örvend nagy támogatásnak az MSZP-ben. Szintén jobboldalról nevezték meg Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság volt elnökét és Németh Miklós egykori kormányfőt. A hírek szerint őket sem támogatja Gyurcsány.
Az államfő személyét a kormánypárti szavazatok eldönthetik. Ugyanakkor megerősítené a miniszterelnök pozícióját, ha olyan jelöltet tudna megnevezni, akit mind a négy párt elfogad.

Ezen a téren viszont nem lesz könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt 15 évben az Országgyűlésnek mindössze egy esetben sikerült közös döntéssel magas pozíciót betöltetni: Lomnici Zoltánt 2002-ben több mint 99 százalékos támogatottsággal választották a Legfelsőbb Bíróság elnökévé.

Forrásaink szerint az államfő személyének kiválasztása még hosszú hónapokat vesz igénybe. Gyurcsány kezében négy-öt esélyes neve forog, közülük legalább három olyan személy, aki eddig nem szerepelt a találgatások között. Így nagy a valószínűsége, hogy a kiválasztásnál a közelmúlt több meghökkentő döntése után a miniszterelnök várhatóan ismét meglepetéssel rukkol elő.

Az új államfőn múlik Polt utóda is

Az új köztársasági elnök kiválasztásánál egyéb szempontok is felmerülnek. A legvitatottabb közjogi tisztviselő, Polt Péter legfőbb ügyész hatéves megbízatása ugyanis 2006. május 16-án jár le. Kérdés, hogy a jelenlegi vagy az új parlament dönt a kormánypártok által sokszor támadott méltóság utódjáról. Ez attól függ, hogy 2006 áprilisára vagy májusára írja ki a következő parlamenti választást az új köztársasági elnök. Az államfő tehát a jelenlegi ciklusra is bízhatja a vádhatóság vezetőjének megválasztását. A jelenlegi hírek szerint

az MSZP mindenképpen szeretné elérni, hogy egy számára kevesebb kellemetlenséget okozó személy kerüljön a legfőbb ügyészi pozícióba. Az alkotmány szerint a vádhatóság vezetőjét a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja meg.

Esélyesnek tartott jelöltek párttámogatása

Szili Katalin (49), az Országgyűlés elnöke

MSZP: igen

SZDSZ: nem

Fidesz: nem

MDF: –

Bihari Mihály (62) alkotmánybíró

MSZP: nem

SZDSZ: nem

Fidesz: igen

MDF: –

Gönczöl Katalin (61), az igazságügyi tárca miniszteri biztosa

MSZP: igen

SZDSZ: igen

Fidesz: nem

MDF: –

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!