Hírek

2005.02.07. 00:00

Kevesebb gyógyszert, több vitamint!

Az Európai Parlament előtt lévő törvényjavasat korlátozná a napi beszedhető vitaminadagot. A magyar kormány a közelmúltban egy orvos kezdeményezésére visszavonta ez eddig életben lévő szabályozást.

Tóth Tímea

– Az emberiséget gyötrő leggyakoribb betegségeket valaminek a hiánya okozza. Ha nincs hiány, nincs betegség sem – vallja dr. Lenkei Gábor. Az orvos szerint a megfelelő táplálékokból nem jut elegendő a szervezetbe. Pedig azok megelőzik és gyógyítják is a fájdalmakat. Gyógyszerekre pedig csak az előrehaladott betegségek kezeléséhez van szükség. Mindez persze gyökeresen ellentmond a jelenlegi orvostudomány álláspontjának. Mindannak, amit az egyetemeken tanítanak.

„A szív-érrendszeri megbetegedések, a rák és az agyi vérkeringési zavarok után a gyógyszermellékhatások miatti elhalálozás a negyedik helyen áll” – olvasható az Amerikai Orvosok Szövetségének 1998-as tudományos lapjában.

– Kitűnőre végzett gyógyszerügynökként kerültem ki az egyetemről 1986-ban. Tudtam, milyen tünet kezelésére milyen pirula való. A természetes gyógymódokról tíz sort sem olvastam a hat év alatt. Ezeknek az ismereteknek a birtokában először belgyógyászként majd szülész-nőgyógyászként gyógyítottam. Volna. De folyton a gyógyszerek hatástalanságába ütköztem. Rossz pirulák seregét vonták ki a forgalomból. Többnek a mellékhatása okozott nagyobb bajt, mint az orvosolni kívánt probléma. Kiábrándító volt a sikertelenség. Még elkeserítőbb a hazugság. Ekkor fordultam a természetgyógyászat felé.

Az újbóli tanulásban olyan tudósok segítették az orvost, mint Szent-Györgyi Albert. A Nobel-díjas tudós szerint a C-vitamint patika helyett az élelmiszerüzletekben kellene árulni kilós kiszerelésben. Mert alapvető élelmiszer. Ugyanúgy, mint az A-, B-, D-, E-vitamin, a különböző ásványi anyagok (magnézium, kalcium, vas ), a nyomelemek (szelén, króm, ón), építőanyagok és szabályozóanyagok. Ezek a minőségi étkek. Ezekre tényleg szükség van, mert ezektől működik a test. – A mostani élelmiszerekből a mélyhűtés, szárítás, hidrogénezés, pasztörizálás folyamán elvesznek a tápanyagok. A gyümölcsöket, zöldségeket vegyszerekkel felfújják, színezik, hogy eladhatók legyenek. Újabb mérgek, amelyeket a szervezetnek hatástalanítania kell. Az Európa Tanács szerint a 2176 ismert aromaanyag közül mindössze 391 ártalmatlan – hangsúlyozza a doktor.

A megoldást Lenkei Gábor szerint a napi rendszerességgel szedett táplálékkiegészítők jelentik. Ezek mindent tartalmaznak, megfelelő arányban. A gyógyszerészek és az orvosok persze másképp látják. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója szerint a túl sok vitamin is előidézhet betegséget. – A vesekőre hajlamosaknál a túl sok C-vitamin elősegíti a vesekőképződést. Az A-vitamin túladagolása torzszülöttekhez vezethet, a K-vitamin nagy mennyiségben véralvadási zavarokat okoz – mondja Pál Tamás. Tudományos kísérletek nem támasztják alá a nagy adagban való vitaminfogyasztást. Csak igazolt hiány esetén szükséges naponta vitamint bevenni. A zöldségek, gyümölcsök tartalmazzák a szervezet számára szükséges mennyiséget – vélekedik. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy vitaminnal enyhíteni vagy gyógyítani lehet a betegségeket.

A történelem mégis másról mesél. 1535-ben Jacques Cartier francia hajós fakéregből és fenyőből készített itallal kínálta skorbuttól haldokló társait. A C-vitaminban gazdag nedűnek köszönhetően a legénység zöme életben maradt. A hatóságok nem hitték, hogy az ital segített. Még további kétszáz évig szedte áldozatait a szörnyű kór. A módszer 260 év múltán terjedt el.

Van elég tápanyag a zöldségekben, gyümölcsökben

Kisa Judit dietetikus szerint a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. Ezzel az eljárással ugyanis a gabonaszem valamennyi részét, a csírát, a nyomelemeket is felhasználják. Ha emellett naponta fél kilogramm zöldséget és gyümölcsöket fogyasztunk, akkor kellő vitamin és rost is jut a szervezetbe. Elsősorban télen kell az ilyen ételek fogyasztására odafigyelni, mert a magyarok alapvetően nem zöldségevők.

A halálos mellékhatásokról nem tájékoztatnak

Némileg más információkat tartalmaznak a betegeknek és az orvosoknak szóló gyógyszerleírások. A skizofrénia kezelésére használt hangulatjavító Leponex tájékoztatójában 24 mellékhatást említenek. Az orvosoknak szólóban már 37-et. A különbség, hogy az utóbbiban a hirtelen halál is szerepel. A zsírcsökkentő „gyógyszerek” némelyike pedig rákot okoztak a rágcsálókon végzett kísérletek során.

Kokainszármazékokat tartalmazó pirulák

Az Aspirin majdnem teljesen azonos a sárgabaracklekvár tartósítására használt szalicillel – mondja Lenkei Gábor. És ugyanazt a szalicilsavat tartalmazza, mint a tyúkszem-tapasz, amely kioldja a bőrből a tyúkszemet. Az Aspirinnek is ez a hatása, minden szem bevétele után gyomorvérzés alakulhat ki. A túl mozgékony gyerekekkel éveken keresztül szedetik a Ritalint. Ez a szer egyfajta kokainszármazék. Hosszú távon roncsolja a szívizmot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!