Hírek

2005.02.18. 08:36

Kétmilliárd eurót költöttek

Sikerévnek könyvelheti el az idegenforgalom területén Budapest a tavalyi esztendőt. A vendégéjszakák száma a rendszerváltás óta 2004-ben haladta meg először a hatmilliót.

Rados Virág

Csaknem húsz százalékkal több vendég volt kíváncsi Budapestre 2004-ben, mint az előző esztendőben. Ezt Rusznák Imre, a Fővárosi Közgyűlés Kereskedelmi és Turisztikai Bizottságának elnöke mondta a Reggelnek. A vendégéjszakák száma közel tizenhét százalékkal emelkedett. A több mint kétmillió turista tavaly több mint hatmillió éjjelt töltött el fővárosi szálláshelyeken. – Az élénkülő érdeklődés egyik oka, hogy halványul a szeptember 11-i terrorcselekmény emléke – tette hozzá Rusznák. Magyarország európai uniós csatlakozása szintén növeli Budapest vonzerejét a külföldiek szemében. A költségek szempontjából kedvező, hogy megjelentek a fapados légitársaságok. Jobb a főváros marketingje, és a turisztikai kínálat is bővül.

A vendégéjszakák számának növekedése nemzetközi értelemben is figyelemreméltó. Bécsben például ugyanez a mutató csupán hat százalékkal emelkedett. A főváros idegenforgalmi bevételei harminc százalékkal haladták meg az előző évit.

Kellene egy nagy konferenciaközpont

Hegedűs Attila (32) idegenforgalmi tanácsadó: A programkínálat bővítésével fokozni lehetne Budapest vonzerejét. Sok bírálat érkezik a külföldiek köréből a város tisztaságát illetően. A közlekedést érdekes módon elég jónak találják, de keveslik például az útbaigazító táblát. A legfontosabb, hogy mi magunk legyünk büszkék a városunkra. Budapestet valamikor a „Duna királynőjeként” emlegették. Ez ma is igaz. Jobban ki kellene aknázni a folyó adta csodálatos élményt. Nagy szükség volna egy nemzetközi tanácskozásokat befogadó, nagy konferenciaközpontra is.

Kasszatöltés turistákkal

A turisták tavaly mintegy 2 milliárd eurót, azaz 432 milliárd forintot hagytak Budapesten. Ez az összeg több mint a főváros teljes költségvetése. Az elmúlt évben 680, idén pedig 800 millió forint idegenforgalmi adó bevételére számít a főváros. Ezt és az államtól utalt 300 milliót nagyrendezvényekre költik.

FORRÁS: KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!