Hírek

2005.02.03. 00:00

Jobban van az egyházfő

Toronyi A.

[caption id="" align="alignleft" width="268"] II. János Pál egészsége megrokkanása óta gyakran könyvtárszobájából köszöntötte híveit
[/caption]II. János Pál leletei nem adnak okot nyugtalanságra – tudatta tegnap a vatikáni szóvivő. A katolikus egyházfő kedd óta a római Gemelli klinika lakója. Az influenzás pápát gége- és légcsőgörcsökkel, hurutos köhögéssel szállították kórházba.

A szentatyán vasárnap jelentkeztek az influenzás tünetek, felszökött a láza, köhögési rohamok gyötörték. Ezért a következő napokra tervezett programjait és kihallgatásait lemondani kényszerült. A pápa magánorvosa közölte: az egyházfőnek lement a láza, köhögése is csillapodott. Joaquin Navarro-Valls szentszéki szóvivő a vatikáni rádiónak elmondta: II. János Pál néhány napig még kórházban marad, de különös aggodalomra ok nincs. Friss vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy az egyházfő szívműködése és légzése normális. A híresztelésekkel szemben egy pillanatra sem vesztette el eszméletét.

A pápa titkára szentmisét mutatott be a beteg egyházfő szobájában, s II. János Pál ágyából együtt misézett vele. Navarro-Valls viccesen megjegyezte: mentőautóra csak azért volt szükség, mert a metró nem megy el a kórházig. A római Szent Péter-székesegyházban, csakúgy mint más római templomokban a hívek tegnap kis csoportokban folyamatosan imádkoztak a pápa felépüléséért.

Szenvedéseinek vázlatos története

A 85. esztendejéhez közeledő egyházfő súlyos egészségügyi problémáktól szenved:

1981: májusban Ali Agca török terrorista merényletet követ el ellene. A Gemelli klinikán eltávolítják a sérült bél egy darabját.

1992: Béltumorral megoperálják, orvosai jóindulatú daganatról beszélnek.

1993: Egy novemberi audiencián elesik, válla kificamodik.

1994: II. János Pál a pápai palotában egy esés következtében jobb oldali combnyaktörést szenved. Csípőprotézist kap, járásában akadályozottá válik.

1996: Októberben vakbélműtétet hajtanak végre rajta.

1999: Parkinson-kórja és járáskorlátozottsága egyre jobban elhatalmasodik rajta.

2002: Erős térdfájdalmai miatt visszalép több húsvéti szertartástól és nyilvános szerepléstől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!