Hírek

2005.02.19. 00:52

Iszapbirkózásra kész Fischer

Az ellenzék fölszólította a német külügyminisztert, hogy mondjon le az Ukrajnában kiadott vízumkiadásokkal kapcsolatos visszaélések miatt.

Gyulay Zoltán

Angela Merkel, a kereszténydemokraták (CDU) és a keresztényszocialista (CDU) bajor miniszterelnök, Edmund Stoiber Joschka Fischer fejét követeli. Fellépésük nyomán vizsgálóbizottságot hozott létre a Bundestag, a berlini alsóház, a külügyminiszter szerepének tisztázására. A népszerű zöld politikus elismerte ugyan a közvetett felelősséget, de nem tudott a visszaélésekről. Berendezkedett az iszapbirkózásra, mivel a képviselők egy része már most meg kívánta hallgatni őt, a hivatalos kikérdezés azonban csak hetek múltán lesz esedékes.

Ha soha nem lett volna védőútlevél, akkor nem lett volna vízumbotrány sem, Joschka Fischer pedig nyugodtan aludhatna – írja a Hamburger Abendblatt. A védőútlevelet – egyfajta utasbiztosítást – 2001-ben vezették be Németországban, a németországi látogatók betegsége vagy balesete alkalmából az összes költségeket fedezte. Aki ilyennel rendelkezett, további vizsgálat nélkül megkapta a beutazó vízumot. Ezt követően különösen a kijevi német nagykövetségen ugrott meg a forgalom. Hamarosan kiderült, hogy elsősorban bűnöző elemek éltek a lehetőséggel. A bűnügyi rendőrség 2003. októberében jelentést tett le az illetékesek asztalára. A gyakorlatot meg is szüntették, de a botrány hullámai még csak most kezdenek tornyosulni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!