Hírek

2005.02.18. 00:00

Idén végre megélénkülhet a használt lakások piaca

A Fészekrakó program megmozdítja a használt lakások piacát – jósolják ingatlanszakértők. Itt ugyanis a korhatár 35 év, s február elseje óta a használt lakást vásárlók a fél szocpolt is igénybe vehetik.

Bán Károly

Az elmúlt három évben 250 ezer használt lakást vásároltak, bővítettek, illetve újítottak fel. Különösen 2002-ben, 2003-ban
lódult meg a piac, hisz 15 millió forint kedvezményes hitelt vehettek fel a lakásvásárlók. 2003 decemberében azonban a kedvezményes kölcsön felső határát 5 millió forintra csökkentette a kormány. Ez az intézkedés különösen a fiatalabb korosztályok számára tette lehetetlenné a használt lakások megszerzését, s sokakat kergetett a drágább új lakás megvásárlásának kényszerébe.
A most elindított Fészekrakó program a legnagyobb változásokat talán épp a használt lakások piacán idézheti elő. Nemcsak amiatt, hogy most már jár a gyermekek után a fél szocpol – a vissza nem térítendő szociálpolitikai állami támogatás fele –, hanem azért is, mert szemben az új otthonokkal, amelyekben csak 30 év alattiak rakhatnak fészket, a korhatár itt 35 év. Hatalmas változás az is, hogy a lakáskölcsönt igénybe vevőknek járó állami kezességvállalás nemcsak az új lakásba költözőket, hanem a használt lakást vásárlókat is megilleti. Persze csak akkor, ha a lakás vételára Budapesten és a megyeszékhelyeken nem haladja meg a 12, a falvakban, illetve a vidéki városokban pedig a 8 millió forintot.
Feltétel, hogy a megvásárolni kívánt lakásban ne éljen állandó lakcímmel bejelentett lakos.

Lassult az eladás ideje

Tavaly bedugult a használt lakások piaca – mondta lapunknak Liskáné Pólya Lenke, az Ecostat szakértője. Rendkívüli módon lassult az értékesítés ideje, így alakulhatott ki jelentős túlkínálat. Sokan a használt lakást azért kívánják eladni, hogy igénybe tudják venni az új lakásokra járó kedvezményeket. Utóbbi esetben magasabb összegű hitelhez lehet hozzájutni.

a használt lakást vásárlók a fél szocpolt is igénybe vehetik. Bán Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!