Hírek

2005.02.22. 00:00

Hóval érkeztek a gazdák

Mára virradóra a gazdák valamennyi menetoszlopa elérte a budapesti Felvonulási teret. Délre négy traktor a Parlamenthez gurul a követelésekkel. A Reggel riportja induláskor készült, Bicskén.

Izing Antal

Kinn állnak körben a gazdák a reggeli hóesésben a bicskei Báder fogadónál. A város a gazdatüntetés nyugati küszöbe. Délutánra ide kell megérkeznie az öszszes észak-dunántúli erőgépnek. A fogadótól vonulnak „föl” Budapestre. A rendőrség szóvivője szerint mintegy hatszáz traktort várnak az országból.

A fogadós napernyőket küldet ki a hó ellen. A bogrács alján zsíron pirul a hagyma. Hátunk mögött traktorok, nemzeti zászlók a visszapillantóhoz rögzítve. Van mire visszanézni. Ki nem fizetett pályázati pénzekről beszélgetünk. Az elbukott terményről. Amelyet a garantált gabonafelvásárlás által ígért mázsánkénti százegy euró helyett sokkal rosszabb áron kellett eladni. Bicskéhez a paksi közraktár esik legközelebb. Melyik lehet a legtávolabbi? A gazdák úgy látják, a termelőt azért akarják kiszorítani saját hazája piacáról, hogy a birtokait megszerezzék. Szerintük földjeik eladására akarják őket rákényszeríteni.

A nagybani piac története jó példa. Ott nagy élet volt. Most kartonokat hord a szél. Kiszorítják a termelőt a letört árakkal, az értékes ingatlan pedig megmarad eladásra. Hajdú-Bihar megyében szondáztatták a tüntetőket. A rendőrség végül felhagyott vele, mert Kiskunlacházán este hatkor még negyven traktor vesztegelt. A Magosz elnökségében nem tudtak arról, hogy ellenzéki képviselők is csatlakoztak volna a menetekhez. Batiz András kormányszóvivő azt közölte, hogy a kormánynak nem világos, mit akarnak a gazdaszervezetek. Két asztalon kenyér, a pörköltnek való hús. Takargatjuk a hó elől a kenyeret. Arra vigyázni kell. Ez az első, amit a parasztgyerek megtanul.

Menetoszloptörvény

Konrád Istvánné óbarki gazdasszony az egyetlen nő közöttünk. Egyfolytában cseng a telefonja. – Kópházáról száz gép indult el hétkor. Csornán betársult hozzájuk egy húsztagú oszlop. 30 kilométeres sebességgel ha-ladnak. Óránként tíz liter gázolaj fogy. Szolnokról is elindult 140 gép, Kecskemét felől ugyanannyi. A leglassabb traktor áll az élre. A leggyorsabb a sor végén halad. Ez a konvojok alaptörvénye.

Bárány Zsiga története

Szántás idején reggel hatkor beül a háromszáz lóerős Fendt traktorjába. Olyankor estig szánt, amíg el nem fogy a hat hektoliter üzemanyag. A gazda ereje ugyanúgy közmondásos, mint első traktorja. Ócskavasból javította fel. 550 hektáron gazdálkodik társával. A kezdéstől nyolc évig nem viselt vasalt nadrágot. Megállás nélkül dolgozott. Bárány Zsiga története nem egyedüli a gazdák között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!