Hírek

2005.02.25. 07:27

HÍRsáv

BAMA

Szíria társulni szeretne  az Európai Unióval
KÖZVETÍTÉS Elsősorban a kétoldalú gazdasági együttműködés kérdései kerültek szóba Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke és Mohammed Nadzsi el-Otari szíriai miniszterelnök damaszkuszi megbeszélésén, csütörtökön. Külön szóba került Magyarország EU-tagsága és az a tény, hogy Szíria társulási szerződést készül aláírni az Európai Unióval.

Magyarországot fenyegeti egy szaúd-arábiai újság
SÉRTŐ VICC  Erő alkalmazására szólított fel Magyarország ellen egy szaúd-arábiai újság, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök arab országot sértő tréfája miatt. Az Arab News szerint a szaúd-arábiai nagykövet hazahívása csak az első lépés és önmagában nem elég, katonai vagy gazdasági erőt kell alkalmazni. A magyar Külügyminisztérium közleménye szerint az ügy az írásbeli bocsánatkéréssel lezárult.

Rekordszámú jelölés  az idei Nobel-békedíjra
TITOK Rekordszámú, 199 személy és szervezet neve szerepel az idei Nobel-békedíjra jelöltek listáján – jelentette be az oslói Nobel Intézet pénteken. A titkolózás ellenére sejthető, hogy a jelöltek között van Viktor Juscsenko ukrán, Mikhail Szaakasvili grúz és Václav Havel volt cseh elnök, továbbá Bono, a U2 ír együttes frontembere, Colin Powell volt amerikai külügyminiszter a szudáni béke érdekében tett erőfeszítéseiért, valamint II. János Pál pápa.

Először kapott hivatalos meghívást Izraelbe Mubarak
KÖZEL-KELET Megerősítette a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök izraeli látogatására szóló, néhány héttel ezelőtt tolmácsolt meghívást Ariel Saron kormányfő. Noha Egyiptom volt az első arab ország, amely 1979-ben békét kötött Izraellel, Hoszni Mubarak huszonhárom éve tartó hatalma alatt eddig még egyszer sem látogatott Izraelbe.

Júniustól korlátozzák a lettek a dohányzást
EGÉSZSÉG A rigai parlamentben csütörtökön elfogadott törvénycsomag teljes dohányzási tilalmat vezet be a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön. A szállodák, az éttermek, a strandok területének legalább a felét nemdohányzóvá kell nyilvánítani. Tilos lesz rágyújtani az állami intézmények tízméteres körzetében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!