Hírek

2005.02.25. 07:18

Hazajáró budapesti holtak

Címkék#Vélemény

Évente majdnem ezer halott tűnik el a budapesti temetőkből. A különös jelenség magyarázata hétköznapi: a szegénység.

Vajta Zoltán

Évente kilencszáz urnát visznek haza a budapesti temetőkből. A hozzátartozók nem tudják kifizetni a több tízezer forintos sírmegváltási díjat. További ezerötszáz gyászoló már rögtön a hamvasztás után elviszi az urnát. Mindez több tízmillió forint bevételkiesést okoz a Budapesti Temetkezési Intézet Rt.-nek. A fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő társaság új szolgáltatásokkal próbálja megtartani az ügyfeleket. Egy bankkal közösen temetkezési hitelt nyújtanak. Tervezik egy altemplom építését is. Azt gyanítják ugyanis, hogy a templomok jelentik a legnagyobb konkurenciát.

Simóka Kálmánné igazgató elismerte, hogy a fővárosban akár ötször-tízszer annyiba is kerülhet a temetés, mint vidéken. A drágaság oka nem nyerészkedés, hanem a temetők magas fenntartási és fejlesztési költségei. Újabb területeket kell vásárolniuk, mert lassan megtelnek a kedveltebb temetők. Igaz, az Új köztemető akár száz évre is elég hellyel rendelkezik. Ám a hozzátartozók az elhunyt lakóhelyéhez közeli temetkezést igénylik. Ezért nyitják meg újra tavasszal például a kispesti öreg temetőt.

Írja meg véleményét a Vélemény rovatunkba!

Sírhely veteményeskertben, nagyszobai vitrinben

Az özvegy elkeseredett, amikor megtudta, mennyibe kerülne családtagjai sírhelyének újra megváltása. Nem tudta kifizetni, ezért szatyorban hazavitte az urnákat. A rokonok ma a veteményeskertben nyugszanak Budapesten. Mások világnézeti meggyőződésből altemplomban helyezik nyugalomra szeretteiket. Vannak, akik haláluk után is maguk mellett akarják tudni szeretteiket otthon, a vitrinben.

Vigadva is gyászolnak

Másképp viszonyulnak a halálhoz és a temetkezéshez más népek. A mexikóiak például vigadva búcsúztatják halottaikat. Spanyolországban sokfelé egyfajta apartmanná rendezik be a ravatalozót. A hozzátartozók ünnepi étkezéssel emlékeznek.

Temetés számokban

Hamvasztás ára 160000 Ft-tól (10 évre)

Szórásos 130000 Ft-tól (örökre)

Koporsós 260000 Ft-tól (25 évre)

Budapesti temetők területe 500 hektár

Temetők száma 14

Temetések száma 22000/év

Hamvasztás 16000/év

Szórás 2000/év

Koporsós temetés 4000/év

Vajta Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!