Hírek

2005.02.22. 00:00

Hadüzenet a kalóriadús ételeknek

Címkék#Vélemény

Rendelettel akarja egészségesebbé tenni az iskolai büfék és automaták kínálatát az Oktatási Minisztérium. A készülő jogszabály szerint szeptembertől már egyetlen iskola sem köthet szerződést olyan kereskedővel, aki nem az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítja.

Kozma Ferenc

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A jelenleginél egészségesebb táplálékot szeretnének bevinni az iskolák falai közé egy készülő minisztériumi rendelettel
[/caption]A hazai oktatási intézményekben háromezer automata ontja
a diákok kedvenc csemegéjét, a kólát és a chipset. Igaz, mást is. Csokoládét, linzert és édes süteményeket. Hasonló a kínálat az iskolai büfékben is.

A kínálatcsere javaslatát az élelmiszer-tudományi intézet tette az asztalra, a javaslattevők között ott volt Greiner Erika főosztályvezető is. Így maga is egyetért Magyar Bálint oktatási miniszter bejelentésével, miszerint a jog eszközével fogják a helyes táplálkozás felé terelni gyerekeinket. És nemcsak az iskola falain belüli automaták és büfék üzemeltetőinek kell lecserélniük a jelenlegi kínálatot, hanem a tanintézetek körülieknek is.

Greiner Erika szerint éppen ideje volt valamit tenni az egészségtelen táplálékok ellen. Két éve az iskolai menzák számára javasoltak intézetükben korszerű étrendsorokat, s ez a mostani büfés-automatás ajánlatuk csupán a folytatás. Általános étkezési kultúránk megváltoztatása mellett a fokozott mozgás, a sport is szükséges az életmódváltáshoz. Az óvodások közül ugyanis minden tizedik komoly súlytöbbletet visz magával, s mire felnőnek, a férfiak 58 százaléka, a nők 63 százaléka elhízott. Egyre nő a cukorbeteg gyerekek száma, s felnőttkorban a szív- és érrendszeri betegségek okozzák életünk legtöbb rossz pillanatát.

A drasztikus intézkedés nem kedvez a büfék üzemeltetőinek, akik a nyereség érdekében igyekeznek minél jobban kihasználni a diákok fogyasztói szokásait.  Dr. Buda Beatrix, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség jogtanácsosa szerint bár még nincs kész a változást hozó törvény, egyáltalán nem biztos, hogy ne lehetne az oktatási tárca elképzeléseit kivitelezni.

Váltás az automatákban: mi helyett mit?

Cukrozott szénsavas üdítők helyett: rostos gyümölcs- és zöldséglevek, ásványvíz

Linzer, zsiradékban gazdag tésztafélék helyett: különféle töltelékkel készült piskóták, piték, pékáruk

Csokoládé és cukorkák helyett: müzliszeletek, aszalt gyümölcsök, kompótok, befőttek

Hagyományos (rántott húsos) szendvicsek helyett: zöldségekkel kiegészített szendvicsek

Chipsek, sós ropik helyett: szezámmagos ropik, pattogatott kukorica, extrudált kenyér, natúr olajos magvak

Szendvicsek és saláták javasolt büféválasztéka

Szendvicsek:

- felvágottas szendvics (margarin, korpás-, magvas-, rozsoszsemle, kifli, kenyér, zöldség)

- májkrémes szendvics (baromfimájkrém, korpászsemle, zöldség)

- sajtos szendvics (sajt, margarin, korpászsemle, zöldség vagy kockasajt, rozsoszsemle)

- túrókrémes szendvics (tavaszi vagy körített túró, korpászsemle, zöldség)

- halas szendvics (halkrém konzervből, citromlével, margarinnal, korpászsemle, zöldség)

Saláták

- joghurtos kukoricasaláta reszelt sajttal

- vegyes saláta hamis majonézzel

- görög saláta

- virslisaláta

- salátamix

Okos kényszer

Üdvözli a kezdeményezést Papp Lajos szívsebész, a pécsi szívcentrum igazgatója. Mint mondotta, végre elkezdődik valami az egészségre nevelés terén, reményt adva arra, hogy nem az orvosnak kell idő előtt a műtőben küzdeni az ember életéért. A nemkívánatos ételek habzsolásának egyenes következményei a szív- és érrendszeri betegségek. Hogy az iskolai kínálat megváltozik? Változzon!

Kóla és chips

A részletekben van a lényeg. Gondolnák, hogy 1 liter kólában 100 gramm cukor van? A rostos cukrozott üdítőkben, amiket egészségesebbnek gondolnánk, 120–140 gramm is lehet. Minden egyes nem megvásárolt chipsen legkevesebb 825 kalóriát, 60 g zsírt (és 150-200 forintot) lehet spórolni. Ezzel szemben a 15 perces szobai ugrálással 190, félórányi bringázással 300 kalória is elégethető. Napi 1,5 km sétával 30 napon keresztül 3500 kalóriát égethetünk el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!