Hírek

2005.02.15. 00:00

Gyurcsány hét javaslata

Hét fejlesztési irányt jelentett be tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, amikor értékelte az ország helyzetét. Az ellenzék eddigi vállalásai betartására szólította fel a kormányfőt.

Szakács Árpád

Új adórendszerre, a felsőoktatás átalakítására és a nemzeti fejlesztési terv keretében újabb gazdaságélénkítő programokra tett ígéretet tegnapi beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Mint mondta, terveik olyan ágazatokra összpontosítanak, amelyek a modern világ hajtóerejét adják. Hozzáfűzte: a fejlesztések eredményeként 2013-ra 10 hellyel javítani szeretnék Magyarország helyzetét a nemzetek versenyképességi sorrendjében.

A miniszterelnök javaslataiban hét olyan területet nevezett meg, ahol szükségét látja a reformoknak. Szavai szerint elsősorban az informatikát és távközlést, a biotechnológiát és egészségipart, az üzleti, szolgáltató- és logisztikai központokat, a járműipart, a turizmust, a környezetipart és a szórakoztatóipart kell megújítani.

A kabinet eddigi munkáját elemezve kitért arra, hogy az elmúlt éveket csökkenő adók mellett növekvő jövedelmek, emelkedő nyugdíjak, család- és otthonteremtési támogatások, fejlesztések jellemezték. A kormányfő szerint teljesítették a szocialisták választási programjának szociális részét. Beszédében kitért azokra a vállalásokra is, amelyeket „nem úgy tudnak teljesíteni 2006-ig, ahogyan ígérték”.

– Így az eredeti tervektől eltérően csak később tudják bevezetni az ápolónői hűségjutalmat és az ingyenes jogosítványt a középiskolásoknak. Beszélt arról is: bár létesültek új munkahelyek, de nem annyi, mint szerették volna. Ezért egyik legfontosabb feladatnak az új munkalehetőségek megteremtését tartotta. Gyurcsány kitért a falvak helyzetére is. Mint fogalmazott, szükséges a modernizáció, a kistérségi társulások létrejöttével több esélyt kell adni a falvaknak.

Kifejtette azt is: a jövőben az egyik legnagyobb társadalmi kihívást a roma népesség felemelése jelenti. Szorgalmazta, tegyék a következő évtized legátfogóbb társadalmi ügyévé a romák beolvadásának programját. Felemelésük a készülő nemzeti fejlesztési terv legfontosabb célkitűzése – szögezte le.

A miniszterelnök beszédében többször is bírálta az ellenzéket. Elsősorban azt kifogásolta, hogy a jobboldal igaztalan vádakkal akarja lejáratni a kormányt.

A legfontosabb ígéretek

– Új adórendszer létrehozása.

– A felsőoktatás átalakítása.

– A bevándorlás, letelepedés és honosítás a külföldeik számára.

– A határátlépést megkönnyítő nemzeti vízum bevezetése.

– A gyorsforgalmiút-hálózat bővítése.

– A vasúti közlekedés átfogó korszerűsítésének megkezdése.

– A fővárosi fejlesztések támogatása.

– A fővárosi közmunkák tanácsának létrehozása.

– A budapesti utak felújítása.

– A 4-es metró befejezése.

– Az 5-ös metró építésének megkezdése.

– A Balaton és a Tisza-völgy kiemelt támogatása.

– A lakótelepek rendbetétele.

– Vezetékes ivóvíz mindenütt öt éven belül.

– Szelektív hulladékkezelés kiépítése öt éven belül.a Csatornahálózat minden nagyobb településen.

A pártok vezetői eltérő módon ítélik meg a kormányfő beszédét

Gyurcsány Ferenc beszédéből nem derült ki, mitől válnak az emberek egy élhető Magyarország polgáraivá, és mitől javul a versenyképesség – jelentette ki Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint Magyarország parkolópályán van, hiányzik a koncepció, a reformok és a törvényalkotás is súlyos lemaradásban van. Dávid hiányolta a gyógyszerpiac átfogó szabályozását, az esélyegyenlőséghez szükséges törvények megalkotását, a közigazgatás reformját.

Az SZDSZ bízik abban, hogy 2005 olyan év lesz, amikor nemcsak bejelentések lesznek a liberális javaslatok mentén, hanem gyakorlati cselekvés is – mondta Kuncze Gábor. A párt vezetője kiemelte, hogy a liberális javaslatok közül teljesült a sorkötelezettség eltörlése, és formálódik az adók csökkentése is. – Legyen az adóváltozás radikális, terjedjen ki a szociális elemekre is, mert e nélkül nem lesz igazságosabb rendszer és jövedelemnövekedés sem – tette hozzá.

Két év alatt romlottak a közállapotok. Múlt évben csökkent a reálbérek értéke és a foglalkoztatottság, a fiatalok körében 22 százalékkal nőtt a munkanélküliség – mutatott rá Áder János, a Fidesz frakcióvezetője. Két év alatt 33 alkalommal emeltek adót, és hat új adót vezettek be. Tavaly egyhavi bért vettek ki a fizetésből élők zsebéből és egyhavi juttatást a nyugdíjasokéból. A most készülő autópályák kétszer annyiba kerülnek, mint az előző kabinet időszakában.

Szakács Árpád -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!