Hírek

2005.02.15. 00:00

Gyilkos illatszerek a kedvesnek

Döbbenetes hírrel „kedveskedett” Valentin-napon a Greenpeace környezetvédő szervezet. Vizsgálata szerint 36 közismert parfüm és kölnivíz mérget tartalmaz.

Csák Elemér–Körmendi Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="284"] A Naomi Campbell nevével reklámozott Sunset parfüm a Greenpeace szerint az egyik legkevésbé mérgező drága kozmetikum
[/caption]A zöldek szerint az illatszerek veszélyességét egy bizonyos ftalát nevű vegyület okozza. Ez az anyag gyorsan felszívódik a bőrön át, s elterjed az egész szervezetben. Útközben mono- és dietilftaláttá alakul át, ami méreg: működési zavarokat vált ki a tüdőben, a vesében és a májban. Különösen a várandós nőknek kell vigyázniuk, mert a magzat súlyosan károsodhat már kis mennyiségű méregtől is.

Hasonlóan káros az úgynevezett műpézsma: felbillenti a hormonháztartást, és növeli más anyagok felszívódását. A Greenpeace jelentése szerint 36 vizsgált illatszerből 34-ben a vegyületek legveszélyesebb változatára bukkantak. Különösen sok dietilftalát van Calvin Klein Eternity nevű női parfümjében (22,299 milligramm/kg), Melvita Iris Blue és Jean Paul Gaultier Le Male szerében: 11,189, illetve 9,884 milligramm/kg. Műpézsmában a White Musk bővelkedik (94,069 milligramm/kg).

A zöldmozgalom természetesen nem véletlenül időzítette bejelentését a szerelem napjára: így nagyobb felháborodásra számíthatnak. A szervezet nemzetközi osztályának vezetője, Helene Perrier mindazonáltal hangoztatta: „Szent Valentin napján szeretettel és nem veszélyes kémiai vegyületekkel szeretnénk ajándékot adni. A szerelmesek megérdemlik a tiszta, biztonságos jövőt.” Körültekintő környezetvédők szerint ez alkalommal talán az átlagosnál jobban oda kellene figyelni a sokszor botrányt kereső Greenpeace felhívására.

Az Európai Unió ugyanis, noha nagyon szigorú az egészségügyi előírások tekintetében, nem vette fel tiltó listára sem a ftalátot, sem a műpézsmát. A zöldek ennél fogva hiába bombázzák követeléseikkel az illatszergyártó cégeket. Az EU szerint nem veszélyes és nem tilos, amit előállítanak. Marad tehát az, hogy a fogyasztókat szólítják fel a káros anyagok mellőzésére, illetve az egészséges szerek használatára.

Bővebben a Greenpeace honlapján olvashat a vizsgálat eredményeiről.

Szigorú ellenőrzés

Hazánkban csak az Országos Élelmezéstudományi Intézet (OÉTI) engedélyével lehet parfümöt forgalmazni. A felügyeletnek ma már – köszönhetően az uniós csatlakozásnak –, nincs vizsgálati kötelezettsége. A forgalmazóknak a külföldi engedélyeket kell honosítaniuk. Az eljárás végén a termék regisztrációs számot kap. Az illatszer csak ezután kerülhet a boltokba.

A Gyengéd Méreg

A Greenpeace által legmérgezőbbnek nevezett termékek magyarországi forgalmazói hiteltelennek nevezik a környezetvédők állításait. A legveszélyesebbnek tartott Calvin Klein családhoz tartozó termék 15 éve van forgalomban, azóta az egyik legnépszerűbb illat a magyar parfümpiacon. A ftalát parfümben való jelenlétét a Christian Dior Pure Poison, azaz Gyengéd Méreg névre keresztelt termékének forgalmazója nem cáfolja. Megtudtuk, két évvel ezelőtt külföldi szervezetek már próbálkoztak a ftalátbomba vádjával, de az EU vizsgálati eredményei a vegyületet (abban a formában, ahogyan a parfümökben használják) nem találták veszélyesnek.

A Sárkány Csókja

– Nem tudom elfogadni a Greenpeace állítását , hiszen tudomásom szerint még senki sem szenvedett egészségkárosodást a Sárkány Csókjától – mondta lapunknak Forgács Margit (37) a Fotex Cosmetics ügyvezető igazgatója. Ők forgalmazzák a „méreglista” ötödik helyén álló Cartier családba tartozó Le Basier Du Dragon-t, azaz a Sárkány Csókját.

Lágyító az üvegekben

A ftalát a ftálsavak alkoholokkal képzett észterének (vegyületének) a neve. Az iparban főleg műanyagok és gumik lágyításához használják. Korábban óriási mennyiségben falta a vegyipar ezt az anyagot. Ennek köszönhetően szennyező anyagként most is jelen van a környezetünkben. – Ftalátot találhatunk a pvc-ből készült műanyag gumilabdákban, a pvc-padlókban, egyes függönyökben és az autók belső kárpitjában is – tudtuk meg dr. Sohár Pálnétól, az OÉTI főosztályvezetőjétől. – Az anyag illékony, a lágyított műanyagokból a levegőbe kerül és ezt akár be is lélegezhetjük. Ezt a Greenpeace egy évekkel ezelőtti vizsgálata is bebizonyította, amikor a ftalátot még az emberi vérben is kimutatták – folytatta a főosztályvezető. A fent említett észtert a gumi- és műanyagipar jelenleg is szívesen használja.

Mérgezési sorrend

A legtöbb méreg:

Eternity (Calvin Klein)*

Iris Blue (Melvita)

Le Male (Jean Paul Gaultier)**

White Musk (Body Shop)

Le Basier Du Dragon (Cartier)

A legkevesebb méreg:

Puma Jamaica Man (Puma)

Aqua Natural (Alqvimia)

Sunset (Naomi Campbell)

Pure Poison (Christian Dior)

* Piacvezető magyarországi parfüm

** Férfiillat

Csák Elemér–Körmendi Gábor -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!