Hírek

2005.02.05. 09:26

Föld alá zavarják az autókat

Megtisztítják az utakat a parkoló autóktól a fővárosban. Egyes parkoló házak árai már most versenyképesek az utcai tarifákkal.

Vajta Zoltán

Nem drágul az utcai parkolás a közeljövőben. A parkolóellenőrök pedig csak a parkolójegy lejárta után negyedórával osztják a büntetőcédulákat. Ezt a fővárosi közgyűlés szakbizottságának elnöke, Lakos Imre jelentette be tegnap. A parkolási tervezet szerint ezentúl a mostani kettő helyett akár 4 órára is megválthatjuk a jegyet. Az elképzelések szerint a kártyákkal mindenhol lehet majd fizetni.

A belső kerületekben már most több autójuk van a helyi lakosoknak a szabad parkolóhelyek számánál. Egyetlen megoldás kínálkozik: föld alá kell vinni a parkolást. Szeretnék elérni, hogy a föld alatti parkolás ne legyen drágább, mint az utcai. A Szent István téren már 200 forint egy órára a parkolás. Egy parkolóház építési költsége 3-5 milliárd forint. Ez közel tíz év alatt térül meg. A belvárosi szállodák garázsaiban most 500 forintot kérnek óránként. A VI.-VII. kerületi parkolóházakban 120-220 forintért hagyhatjuk ott az autót. Mától még nem ingyenes a parkolás szombatonként a fővárosban, mivel az erről szóló rendelet csak 10-én jelenik meg.

Boross Zoltán (27) benzinkutas:

Sosem használom a parkolóházakat, nekem mindegy, hogy épülnek vagy sem. A munkahelyemnél tudok parkolni, a városba meg nem megyek be autóval, csak gyalog, BKV-val vagy biciklivel. Állandóan dugók vannak, hamarabb eljutok bárhová autó nélkül a belvárosban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!