Hírek

2005.02.08. 00:00

Feltámadhat régi dicsősége

A fertődi Esterházy-kastély szobáinak faburkolatai a háborúban mind elvesztek. Legalábbis eddig így tudta a szakma. Ám Baliga Kornél nemrég rájuk lelt, és azonosította őket.

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ráday Mihály is részt vett a megnyitón. Mária Terézia hálószobáját is felújítják.
[/caption]

A 18. században épült fertődi Esterházy-kastély egyik legérdekesebb szobája a Mária Terézia-terem volt. Hajdani uralkodónőnk 1773. szeptember elseje és harmadika között töltött e helyütt két éjszakát. A tulajdonosok az itthálás emlékére állítólag mindent érintetlenül hagytak. Ez a furcsa, megkövült állapot egészen 1945-ig tartott, amikor a kastélyt először a visszavonuló német–magyar, majd a beérkező szovjet csapatok kifosztották. Ami megmaradt, azt a helyi lakosok hordták el.

A művészettörténész szakma egészen a közelmúltig úgy tudta, a pusztítás olyannyira jól sikerült, hogy csak alig néhány tárgy maradt ránk. Így elveszettnek hitték a palota világhíres faburkolatait is. Ám 2002-ben Baliga Kornél, Ferenczy-díjas építőművész egy múzeumi raktárban felismerte a porosodó, sérült faragott deszkákban a régi díszeket. Ezeket kétévi kutatómunkával egyenként beazonosította és rendbehozta. A Budapesti Városvédő Egyesület Eötvös utcai székházában látható kiállítás ezt a munkát összegzi. A művész több terem, így a híres Mária Terézia-szoba esetében is számítógépes módszerrel állította helyre az eredeti látványt.

Hányatott a sorsa, de még rendbe lehet hozni

Az Esterházy-kastély falon maradt burkolatai egészen a palota 1958-as felújításáig láthatók voltak. Ám ekkor lebontották, és raktárba helyezték őket. Idővel mindenki elfelejtkezett róluk. A helyreállítás néhány tízmillió forintba kerülne. A szakemberek három-négy hónapra becsülték a munkák idejét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!