Hírek

2005.02.11. 06:02

Esküvő a láthatáron

Összeházasodik Károly walesi herceg (56) és barátnője, Camilla Parker Bowles (57). A hírt a trónörökös londoni irodája, a Clarence House jelentette be.

Gyulay Zoltán

Végre! Így lélegzett föl a sajtó, amikor napvilágot látott a hír a trónörökös küszöbön álló esküvőjéről. A nászra hírügynökségi tudósítások szerint valószínűleg április 8-án kerül sor. Az esemény színhelyéül a Windsort, a királyi család hétvégi kastélyát választották. Tekintettel arra, hogy mindketten elváltak, templomi esketést nem terveznek. A kastély kápolnájában mindössze misét tartanak, amelyet a canterburyi érsek mutat be. „Az esküvő jobbára a család és a barátok magánünnepe” – így a hivatalos magyarázat.

[caption id="" align="alignleft" width="130"] Diana Hercegnő
[/caption]Egy gyors közvélemény-kutatás szerint az alattvalók zöme ellenzi a frigyet. A hivatalos vélekedés azonban csöppet sem elutasító. A királynő és férje kifejezetten örül: „Legmelegebb jókívánságainkat küldjük közös jövőjük útján” – olvasható a Buckingham-palota közleményében. (A királynő karácsonykor még azt mondta, hogy az ünnepen nem kívánja látni sem kedvenc kutyáját, sem pedig Camillát.) A canterburyi érsek elégedettségének adott hangot a pár elhatározása felett. Az elhunyt Diana bátyja, Spencer grófja viszont nem kívánt nyilatkozni. Jóllehet az esztendők óta dúló vadházasságot végre törvényesítik, Camillából nem lesz királyné.

A cornwalli hercegnő címét fogja viselni – közölte a trónörökös irodája. Hivatalos alkalmakkor a házastárs szerepét tölti majd be, miként a jelenlegi uralkodó, Erzsébet királynő oldalán Fülöp edinburghi herceg. A walesi herceg és egy esztendővel idősebb arája évek óta folytat viszonyt, már a Dianával megkötött házasság előtt – egyes pletykák szerint alatt – is tartott. Válásáért Diana Camillát tette felelőssé.

Károly és Diana házasságát 1996-ban bontották fel, a walesi hercegnő egy évvel később tragikus autóbaleset áldozata lett Párizsban. A magyar helyesírás szabályai szerint az esküvő pillanatától a nevét Kamillának kell írni.

Camilla

1947. július 17-én született Londonban (Camilla Shand)

Édesanyja Rosalind Cubbit, Ashcombe 3. bárójának lánya, édesapja Bruce Shand őrnagy, aki katonatisztből borkereskedővé lett. Dédnagyanyja Alice Keppel, aki Károly ükapjának, VII. Eduárdnak volt a szeretője

1965-ben egy knightsbridge-i bálon vezetik be a társaságba

1972-ben mutatkozik először nyilvánosan az akkor még nőtlen Károly herceggel. Az udvar tiltja a kapcsolatot. 1973-ban Camilla eljegyzi magát egy ifjú lovastiszttel, Andrew Parker Bowlesszal, akivel összeházasodik

1995-ben elválik férjétől

1996-tól Camilla próbálja elfogadtatni magát a közvéleménnyel

Gyermekei: Thomas (1975, keresztapja Károly) és Laura (1979)


Charles

1948. november 14-én született a Buckingham-palotában

1958-tól walesi herceg

1967-től régészetet, embertant és történelmet tanul

1969-től hivatalosan is trónörökös

1970-től a brit felsőház tagja

1976-ban katonai szolgálatot teljesít

1981-ben feleségül veszi Lady Diana Spencert, 1996-ban elválnak

Összesen kétszáz szervezet elnöke, fővédnöke. Fiatalokkal, munkanélküliekkel, mozgáskorlátozottakkal, idősekkel, nagyvárosi gondokkal, neveléssel, gyógyítással, művészetekkel, környezet- és műemlékvédelemmel foglalkozik.

Hobbija a lovaspóló, az építészet és a természetgyógyászat. Vízfestményeket készít

Gyermekei: Vilmos (1982) és Harry (1984)

Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!