Hírek

2005.02.25. 08:03

Előttünk az özönvíz?

Az éghajlati melegedés miatt egyetlen emberöltő múlva világkatasztrófával kell számolni. Erről tanúskodnak a legjelentősebb vizsgálatok. Úgy tűnik, a folyamat már most visszafordíthatatlan.

Tornai Szabolcs

Az Északi-sarkról szóló eddigi legnagyobb szabású elemzés szerint a Föld jégsapkája sokkal gyorsabban olvad, mint hitték. A század második felére vagy legkésőbb a végére nem lesz jég a tengerekben. S a víz szintje kétszáz méterrel fog megemelkedni, állítja egy orosz éghajlatkutató, Valentyin Dimnyikov. A tudós által készített térképen (lásd középen) egy emberöltő múlva Európa nagy része, így Magyarország is víz alá kerül.

Idén januárban tartották Japánban a katasztrófa-megelőzés világkongresszusát, amelyen százhatvannyolc ország csaknem négyezer küldöttje vett részt. A kongresszus zárszava így hangzott: „Az idő sürget, s a feladat óriási.” Bár sok a kétkedő, a tudósok többsége szerint éghajlati válság van. A nemzetközi összefogás elengedhetetlen. Sajnos ezt a politikai vezetők még nem ismerték fel.

Idehaza is egyre enyhébbek a telek. Az egész világon a legmelegebb éveket az 1990-es években figyelték meg. Az előrejelzések szerint a század végére másfél-hat fokkal lesz melegebb. Ám az eddigi legnagyobb számítógépes előrejelző program első eredményei szerint ötven év múlva akár tizenegy fokkal is magasabb lehet a hőmérséklet. Ez azért riasztó, mert az éghajlati egyensúlyt már az egy foknál nagyobb melegedés is felborítja.

Miközben évek óta egyre riasztóbbak a felmelegedésről szóló hírek, az emberek milliói nyugodt szívvel ülnek autóba mindennap. Nem tudják, vagy bele sem gondolnak, hogy csodás autóikkal gyermekeik és unokáik életét teszik kockára. A melegedés fő okozója, a szén-dioxid harmadrészt gépjárművekből származik. Már ma sem volna szabad senkinek autóba ülni.

Úgy tűnik, a helyzet már most visszafordíthatatlan. Ha ebben a pillanatban megszűnne a szén, a kőolaj és a földgáz elégetésével keletkező gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátása, a melegedés akkor is folytatódna. Egyre több és súlyosabb természeti csapásra lehet számítani. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente 150 ezer ember hal meg a melegedésnek tulajdonítható természeti csapások következtében. Hogy mi lenne a megoldás? Környezetbarát energiaforrásokra kellene átállnia az emberiségnek.

Hazai előrejelzések

Idehaza az MTA és a környezetvédelmi minisztérium által elindított VAHAVA-prog-ram keretében vizsgálják az éghajlatváltozást. A program vezetője, Láng István azt mondja: – Az egy emberöltő múlva bekövetkező világkatasztrófát a legszélsőségesebb előrejelzésnek tartom. A VAHAVA-program fő célja egy nemzeti éghajlat-változási stratégia kidolgozása és elfogadtatása a parlamenttel. A szélsőséges időjárási események idehaza évente legalább százmilliárd forintos kárt okoznak.

A kiotói egyezmény

A melegedés elleni egyetlen nemzetközi megállapodás február 16-án lépett életbe. Száznegyven ország és az egész Európai Unió aláírta. Ám India, Kína, Brazília, Ausztrália és a legnagyobb környezetszennyező, az USA elutasítja. A zöld szervezetek a fő bűnösnek a Bush- kormányt, az olajcégeket és az autógyárakat tekintik.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!