Hírek

2005.02.11. 06:08

Egyelőre nincs napirenden az alkotmánybírák pótlása

K. G.

Az Országgyűlés jövő heti ülésén elmarad az alkotmánybíró-választás, mert a Fidesz-frakció ragaszkodik ahhoz, hogy mindhárom jelöltről döntsenek. Szili Katalin házelnök hangsúlyozta: örült volna, ha már hétfőn megválaszthatná a törvényhozás az új alkotmánybírákat.

Azt a javaslatát azonban, hogy legalább a két egyetértéses jelöltről – Bra-gyova András és Kovács Péter személyéről – határozzanak, a Fi-desz-frakció elutasította. A fide-szes Répássy Róbert emlékeztetett arra, hogy Szili Katalinnak a harmadik jelöltre tett javaslatát pártja elfogadhatónak tartotta, ám az MSZP kihátrált saját politikusa mögül.

Szili felhívta a figyelmet arra, hogy 2007-ig hat alkotmánybíró mandátuma szűnik meg. Az alkotmánybírók megválasztásához a T. Ház kétharmadának igen szavazata szükséges. A 11 tagú testületből, amelynek határozatképességéhez nyolc alkotmánybíró jelenléte szükséges, már három hely üres. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!