Hírek

2005.02.24. 07:38

Drága az egészséges munkahely létrehozása

A számítógépes munkavégzéshez szükséges eszközök beszerzése 40-50 százalékkal többe kerül, ha azok megvásárlásakor a dolgozó egészségére is gondolnak.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="276"] Képünkkel a rossz példát illusztráljuk. A hölgy túl közel ül a képernyőhöz. A munkaterület átmérője vízszintesen a férfiaknál 120, a nőknél 105 centiméter kellene, hogy legyen.
[/caption]Egy számítógépes munkahely kialakítása egyszeri, több százezer forintos befektetés. Az eszközök kiválasztása épp ezért nagyon fontos, hisz utólag nem jellemző azok cseréje. A munkatárs évekig dolgozik változatlan körülmények között. Számítógép nélkül számolva a szükséges eszközök 120-150 ezer forintból beszerezhetők.
Ha a munkaadó dolgozója egészségére is gondol, úgy legalább 200 ezer forintra lesz szüksége személyenként. Az egészségbe fektetni azonban sokszorosan kifizetődő. A jó közérzetű, egészséges alkalmazott jobban teljesít, ritkábban beteg. A munkaadó 50-80 ezer forintos pluszköltsége pár év alatt megtérül, utána pedig már a megtakarítás időszaka következik.
Hazánkban egyelőre a nagyvállalatoknál jellemző, hogy drágább, korszerű irodabútorokat vásárolnak és egyéb módon is óvni próbálják alkalmazottaikat. A szakemberek úgy vélik, hogy a testtartás és a fényviszonyok a leginkább meghatározók. A szemet védő legkorszerűbb számítógépes képernyők ára 100 ezer forintról indul.
A szükséges helyet és elhelyezkedést biztosító, formatervezett asztalok legolcsóbban 50 ezer forint körüli áron szerezhetők be. Az egészség szempontjából döntő szerephez jutnak a székek. Az állítható ülőlappal, deréktámaszszal, karfával ellátott, képernyős munkavégzéshez kialakított egyszerűbb típusokat 20-22 ezer forintos darabáron kínálják.
A szemet bántó tükröződés, káprázás helyi világítással küszöbölhető ki. Az igény szerint szabályozható fénycsöves írólámpák 4-5 ezer forintba kerülnek.
Körülbelül 25 ezer forintos pluszköltséget jelent még a munkaszemüveg, a formatervezett egér, valamint az új és kézfejkímélő billentyűzet beszerzése.

A minőségibb, védelmet nyújtó termékek árai

Számítógépes képernyő 100 000 forinttól

Munkaasztal 50 000 forinttól

Görgős szék 22 000 forinttól

Munkaszemüveg 15 000 forinttól

Billentyűzet 4 500 forinttól

Írólámpa 4 000 forinttól

Egér 3 500 forinttól

Forrás: Reggel-gyűjtés

Nem elég megvenni, be is kell állítani

Az egészséges viszonyok kialakításához nem elegendők a jó minőségű eszközök. Azokat megfelelően be kell állítani – javasolja Szabó Gyula egyetemi adjunktus. A műszaki egyetem munkatársa szerint fontos a helyes testtartás. A talp alátámasztáson pihenjen, a billentyűzet felső széle könyökmagasságba, a képernyő legfelső sora szemmagasságba essen.

Betegségek fenyegetnek

A számítógépes dolgozók naponta 8-10 órát vagy akár többet is eltöltenek a képernyő előtt. Emiatt hihetetlenül fontos számukra a megfelelő munkafeltételek biztosítása. Ellenkező esetben látásromlás, fej- és hátfájás, ínhüvelygyulladás fenyegeti őket.

Teszler Vendel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!