Hírek

2005.02.09. 05:59

Döntés életről, lélekről, halálról

Szegeden 1982-től kezdve csaknem 2000 nőnek volt lehetősége egy gyógyszeres kezeléssel megszűntetni a nem kívánt terhességét.

Farkas Cintia–Körmendi Gábor

A kutatást az ENSZ egészségügyi szervezetének, a WHO-nak az égisze alatt végezték.
A kísérlet csak abban az esetben folytatódik, ha a WHO-nak továbbra is szüksége lesz az efféle magyar kutatási eredményekre.
Az abortusztabletta lényegében két gyógyszer összefoglaló neve. A módszer alkalmazása csak a korai terhesség időszakában, azaz az áldott állapot kilencedik hetéig ajánlott. A jelenlegi eredmények szerint hatékonysága 90-95 százalékos. Az első tabletta olyan hormonkészítmény, amely a sárgatest- hormon ellenhormonját tartalmazza. A korai terhesség sikere a megfelelő sárgatesthormonoktól függ, ha ezeket gyógyszeresen kikapcsolják, akkor a terhesség megszakad. Ahhoz, hogy a szervezetből kiürüljön az elhalt pete, a hormontabletta bevétele után 48 órával egy újabb gyógyszerre van szükség. Ennek a készítménynek méhösszehúzó hatása van. A páciensnek a második gyógyszer bevétele után pár órát feltétlenül kórházban kell feküdnie. Bizonyos esetekben olyan erős hüvelyi vérzés alakulhat ki, ami orvosi kezelést tesz szükségessé. – Az eljárásnak nincsenek komoly veszélyei és nincsenek jelentős mellékhatásai sem. A technika alkalmazásával elmarad a műszeres kezelés, nincs altatás, nincs érzéstelenítés, így szövődmények sem alakulnak ki – mondta a Reggelnek Kovács László (70) a szegedi szülészeti klinika professzora. Aki azért megjegyzi: a legjobb az volna, ha minél kevesebb lenne a terhességmegszakítás, mert az is csapásnak éli meg, aki elvégzi a terhesség megszakítását.
A szegedi abortusztabletta-tesztet az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével végzik. Az eljárás hazánkban még csak kísérleti jellegű, az abortuszra váró anyák egyelőre csak a műszeres beavatkozást választhatják. A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium tavasszal dönt arról, hogy a nagyobb kórházainkban elkezdődhet-e a nyugaton már használt módszer engedélyezési folyamata.
Nyugat-Európában a terhesség kilencedik hetéig elvégzett abortuszok fele műszeres, fele pedig gyógyszeres eljárással történik. A két beavatkozás költségvonzata között is csupán parányi a különbség. Ennek okán a nők saját maguk dönthetik el, miként akarnak megszabadulni a nem kívánt terhességüktől.

Ahány egyház, annyi szokás a világban

A katolikus egyház emberi személynek tartja a megfogant életet. Egyértelműen tiltja az abortuszt, egyedül az anya életveszélye esetén tesz kivételt.

A fogamzásgátlási módszerek közül pedig csak az önmegtartóztatást tartja elfogadhatónak.

A református egyház nem tiltja, hanem ajánlja a fogamzásszabályozást. A felelősségteljes családtervezés ösztönzőjének tekinti.

Az evangélikus egyház nem kíván beavatkozni a kérdésbe. Az abortusz Isten és az Aszszony párbeszéde, amelybe senki emberfiának nincs beleszólása.

A zsidó vallás szerint az élet Istené. A „Ne ölj!” parancs isteni parancs, s érvényes a magzatelhajtás tilalmára is.

A hindu vallás a buddhizmus által hirdetett lélekvándorlás miatt véd mindenfajta növényi, állati, emberi életet.

A primitív, természeti vallások védik az életet, vagy ha nem, akkor azért fordulnak ellene, hogy az ős ereje átszálljon az utódba.

Amerikai abortuszok

Az Egyesült Államokban az abortuszok gyakorisága a fiatalok körében kiemelkedően magas. Az ok pedig az, hogy a társadalmi normák egyszerre tiltják és engedik a tinédzserkori szexuális életet. A tévé- és mozifilmek a szexualitást társadalmi, biológiai összefüggéseiből kiragadva ábrázolják. Az ifjak azért nem használnak rendszeresen születéskorlátozó módszereket, mert ezzel tiltakoznak a szülői vád ellen, hogy tudatosan vesznek részt egy-egy aktusban.

Van, ahol tilos, van, ahol szabad

Ma a világon 132 olyan ország van, melynek népessége az egymilliót meghaladja. Ebből 53-ban csak az anya életveszélye, 42-ben pedig az anya egészségét veszélyeztető ok miatt engedélyezhető az abortusz. Ezen országok lakossága azonban a Föld népességének 37 százalékát teszi ki. A népesség 63 százaléka él olyan államban, ahol a terhességmegszakítás egészségügyi, szociális, etikai és egyéb okból is megengedett. Tehát általánosságban elmondhatjuk, hogy a kis népek a szigorú szabályozást, míg a nagy népességű országok a szabad modellt követik inkább.

Anglia: A korábbi teljesen tiltó törvények után 1967-ben engedélyezték az abortuszt, ennek határait (anya életveszélye, egészségkárosodása, magzat fogyatékossága) azonban tágan vonták meg. A mai angol jog nagy jelentőséget tulajdonít a méhen kívüli életképességnek. Ez a törvény szerint a terhesség 24. hete. Ezen időpont előtt a nők alkotmányos jogának tekinti a kérdés eldöntését.

Finnország: Megengedhető az abortusz az anya életveszélye és egészségkárosodása, bűncselekmény, súlyos genetikai károsodás, valamint bizonyos szociális indokok esetén.

Írország: Csak az anya életveszélye, valamint súlyos egészségkárosodása esetén engedélyezik a terhesség megszakítását. Az abortuszt tiltja a törvény, eltekintve attól a kivételes esettől, amikor a terhesség kihordása veszélyeztetné a nő életét. Ezért évente közel 6000 ír nő nem kívánja megtartani a magzatát, ezért Nagy-Britanniába utazik a beavatkozásra.

Svédország, Dánia, Norvégia, Görögország törvényei a nők alkotmányos jogának tekintik a terhességmegszakításról való döntést.

Kínában, Japánban, Észak-Koreában, tehát azokban az országokban, ahol a túlnépesedés veszélye áll fenn, a terhesség művi megszakítását a születésszabályozás egyik fontos eszközének ismerik el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!