Hírek

2005.02.03. 08:26

Csodára várnak hosszú, tömött sorban

Mese a csodáról. No meg arról, hogy még semmi sincs veszve. Elhunyhat egy gazdag rokon, és a hajléktalanból milliomos is lehet.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="185"] A csövesek szívesen fogadták az ingyenmozijegyet a Csudafilmre
[/caption]A nyáron a Keleti aluljárójában az arra járók furcsállták, hogy a topis hajléktalant kamera követi. Még jobban csodálkoztak, amikor felismerték, hogy a fedél nélküli Kern András (57). Akkor forgatta Ragályi Elemér (66) a Csudafilmet, amely most került a mozikba. A pesti bemutató után a minap Krétán is vetítették a filmet, hiszen a java ott játszódik. Ráadásul ez az első magyar–görög közös munka. Májustól játsszák az ottani mozik.

Nyáron Kern figuráján ámuldoztak a járókelők, a napokban pedig a hajléktalanoknak maradt tátva a szájuk. A film rendezője lépett oda egy-egy utcalakóhoz. Meghívta őket a Csudafilm egyik vetítésére. – Először bizalmatlanul méregettek – meséli Ragályi. – Végül felbátorodtak és azt kérdezték: jó, jó a mozijegy, de egy kis pénzt nem kaphatunk mellé?

Délután feltűntek a bevásárlóközpontban a hajléktalanok. Sokkal jobban öltözötten, mint a Csudafilmben Kern. A 35 éves asszony, aki valaha szövőnő volt, tízéves fiával nézte meg a filmet. – A csodákban nem hiszek. Ha lennének, akkor még mindig vidéken élnék a házunkban, és a férjem nem akart volna megölni bennünket – mondja. Az aszszony a Fedél nélkül című újságot népszerűsíti. Ebből fizeti az albérletet. Álma, hogy bármilyen apró, saját lakáshoz jussanak. A középkorú nő imádja a filmeket. Esténként a hajléktalanszállón is megnéz mindent a tévében. Sajnos alig hallja, mert akkora a zaj a piásoktól – mondja.  A film tetszett neki, jó lenne, ha vele is megtörténne a csoda.

A Csudafilm a csúcson

Alig egy hete volt a Csudafilm bemutatója az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A késő esti első vetítésen is minden pótszékre jutott két néző. Az elmúlt fél évben ilyen gyors sikert magyar film nem ért el. Ugyanis egy hét alatt harmincezer néző látta országszerte Ragályi Elemér operatőr első rendezését a mozikban. A filmes toplistán az első helyen áll, a magyar alkotás maga mögé utasított két igen rangos filmet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!