Hírek

2005.02.25. 00:00

Csalni mindenütt lehet

A német fogadási botrány elsőként a futballt sározta be. Most a fehér sporton esett folt.

Sándor Zsigmond

Nevét és arcát biztonsági okokból nem adta a vádhoz, de az ARD televízió „Report München” című adásában egy nemzetközi versenyeken szereplő német teniszező kijelentette: sportágában is előfordul, hogy adják-veszik a partikat. Ő is megtette már. Saját meccsének elvesztésére fogadott. „Sérült voltam, nem akartam végigjátszani a hetet. Megbeszéltem következő ellenfelemmel, beavattunk néhány barátot is, s háromjátszmás vereségemre tettünk fel pénzt. Az első szettet még megnyertem, ám aztán fordított a vetélytársam. Mehettünk a pénztárhoz. Öt-hatezer eurót hozott a váratlan eredmény...”

Éljátékosok meglepő botlásairól hasonló történetek régóta keringenek. A 2003-as lyoni tornán hat órával a Kafelnyikov–Vicente találkozó előtt hatalmas összegeket tettek a favorit orosz vereségére, és csodák csodája: az esélytelen spanyol 6:2, 6:3-ra megnyerte a kiemelt elleni partit. A német tévé adásában az egykori Davis Kupa-kapitány, Niki Pilics igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy az ügyben hozott-e az ATP elmarasztaló ítéletet olyan tisztségviselők ellen, akik vélhetően tudtak a leadott meccsről...

A profi férfi és női teniszezők szervezete régóta szabályozza, hogy sem játékos, sem bíró, sem versenyrendező nem vehet részt a sportágra vonatkozó fogadási  játékon. Örökös eltiltás és százezerdolláros büntetés a kockázat. Wolfgang Bitzer, a német szövetség szóvívője úgy véli,  a játékosoknak nem éri meg fogadni, hiszen a pénzdíjak többet hozhatnak a konyhára. Björn Phau, a világranglista 112. helyezettje azt ecsetelte, hogy a teniszben jóval könnyebb tudatosan hibázni, mint más sportágban: a hajszálnyival kiütött labda is eldöntheti a meccs sorsát, míg a fociban a kihagyott ziccer, az elpuskázott büntető sokkal inkább árulkodó.

A tisztességtelenség nem sportágfüggő kategória

A német futballbotrány előtérbe hozta a biztonsági intézkedéseket. A manipulálás nem sportágfüggő, bár minél kevesebb szereplőt érint a fogadás, annál könnyebb az eredmény alakítása. Sokan az ökölvívást említik a leginkább „csúszós” területnek. Wolfgang Feldner, az Oddset marketing menedzsere kételkedik: „Ahol csalni lehet, ott csalnak is...”, de jelzi, hogy cége próbálkozik a védekezéssel: személyi adatokat tartalmazó bejelentkezés, hármas kombinációs ajánlat, fogadónkénti, napi és heti játékra meghatározott összeghatár.

Fogadási láz

Németországban 800 millió euróra teszik az iparág éves hasznát, a listavezető Oddset 481 millióval áll az élen. A fogadások 80 százaléka futballal kapcsolatos, s a botrány ellenére töretlen előretörést jósolnak, hiszen jövőre hazai környezet-ben lesz a világbajnokság.

A labdarúgás mellett a tenisz, a Forma–1, a kézilabda és a snooker tartozik még a fogadók kedvelt játékai közé.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!