Hírek

2005.02.21. 07:20

Besurranó lopta el a kocsikulcsot

KÁR Olvasónk családi házába a zárt kerítésen átmászva surrant be a tolvaj. Egyebekkel együtt elvitte a kocsikulcsot, és elhajtott az autóval. Az úr arra kíváncsi, számíthat-e kártérítésre.

BAMA

Minden casco-szerződésben benne van: ha a tulajdonos nem tudja bemutatni az ellopott autó kulcsát, a biztosító nem fizet. Erre dr. Kéri Tamás ügyvéd hívta fel a figyelmet. A biztosító ezzel a csalóktól védi magát. Előfordulhat ugyanis, hogy valaki a slusszkulcsot átadva szándékosan lopatja el gépkocsiját.

Olvasónkról természetesen nem feltételezünk ilyesmit. De a jogi szakember mindenkinek azt tanácsolja: alaposan tanulmányozza át a biztosítóval kötött szerződését. A fenti feltétel arra figyelmeztet, hogy a kocsikulcsot a lehető legbiztonságosabb helyen kell tartani.

A kárvallottnak mindamellett nagyobb esélye van a kártérítésre, mintha a slusszkulcsot az autóval egy helyen tartotta volna. A biztosító elvégre nem arra kötelezi ügyfeleit, hogy páncélszekrényben őrizzék ezt a fontos tárgyat. Sok minden függ attól, be tudja-e bizonyítani az érintett, hogy vétlen volt a kulcs ellopásában. Azaz, őt nem lehet gondatlansággal vádolni. Amennyiben a biztosító nem fizet, az úr bírósághoz fordulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!