Hírek

2005.02.11. 06:10

Az építőipar kifehérítése lassan hat az árakra

B. K.

Csak azok vehetik igénybe a jövőben a kedvezményes lakáskölcsönt, akik az adóhatóság nyilvántartásában szereplő, megbízható adófizető céggel szerződnek. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint Magyarországon az építőipar teljesítménye akkora, hogy azt legfeljebb negyedmillió munkavállalóval lehet teljesíteni. Ezzel szemben az ágazatban hivatalosan csak 110 ezer ember dolgozik.

Az új intézkedés azt is eredményezheti – mondta lapunknak Illy Péter, az Angyalföld Lakásépítő Rt. vezérigazgatója –, hogy idővel 250 ezer munkavállaló fog hivatalosan az építőiparban dolgozni, hiszen az intézkedés lassan, de biztosan visszaszorítja a feketemunkát, kifehéríti az ágazatot.

Nyilvánvaló, hogy ha több járulékot kell fizetnie egy munkaadónak, akkor a költségei magasabbak lesznek, ám az árakat nem ez, hanem a lakások iránti kereslet és a kínálat befolyásolja. Néhány éven belül azonban a magasabb költségek óhatatlanul beépülnek az árakba is.

Igaz, ha az építőipar több adót fizet be a költségvetésbe, a mindenkori kormányok is nagyobb támogatást tudnak adni az otthonteremtőknek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!