Hírek

2005.02.10. 06:58

Antennák a Rudas tetején

Antennát szerelhet egy mobiltelefon-szolgáltató a Rudas fürdő tetejére, miután kérésének szabad utat adott a főváros tulajdonosi bizottsága. Szakértők szerint nem jelent veszélyt a fürdőzőkre.

Kiss Gergely

A Rudas harminc négyzetméteres területének bérléséért évente kétmillió forintot kell fizetnie a társaságnak, amely eredetileg feleekkora összegre tett javaslatot.

– Nem tudunk arról, hogy az antennának egészségügyi kockázatai lennének – mondta lapunknak Zsinka László, a tulajdonosi bizottság tagja. A kétmilliós díjat a piaci árak indokolják.

– Amennyiben szabályosan szerelik fel a készüléket, a fürdőzőket nem érheti sugárzás – tájékoztatott Thúróczy György, az Országos Sugárbiológiai Intézet főosztályvezetője. Az ilyen bázisállomások legkevésbé arra az épületre veszélyesek, amelynek tetejére elhelyezik.

A sugarak ötven-kétszáz méterrel távolabb érik el a talajt, de földközelben már nagyon gyenge a hatásuk. Thúróczy elmondta, legtöbbször a sugármérés elvégzése sem kötelező, csak ajánlott. Ezt a tulajdonos bármikor kérheti.

A bázisállomások telepítési helyének kiválasztása elsősorban az egészségügyi intézmények területén igényel figyelmet. Mérésekkel kell igazolni, hogy a sugarak nem zavarják a kórház műszereit.
A telefontársaságok antennái az egész országot behálózzák.
A nyolcmillió előfizetőből minden ezerre jut egy.

Budapesten ötszáz méterenként lehet találkozni velük. Az antennákat a földfelszíntől tizenöt-hetven méterre helyezik el. Nagyvárosokban kevés a szabad terület, így ezeket az épületek tetejére szerelik fel.

Sokan félnek a sugárzás káros hatásaitól

Kovács Dániel (26) programozó:

– Megértem, hogy az antennatornyok rossz érzéseket keltenek az emberekben. Még akkor is, ha azt állítják, hogy semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek. A Rudas fürdő szerintem rossz választás volt, mivel oda pihenni járnak az emberek. Vajon ki szeretne egy ilyen antenna alatt úszkálni?

Antal Zoltán (25) vállalkozó:

– Biztosan nem járulnék hozzá, hogy egy ilyen antennát szereljenek a házamra. Bár én is rendszeresen használok mobiltelefont, nem tartom szerencsésnek, ha az ilyen tornyokat emberek közelében állítják fel. Ha már a Rudas tetejére is feltesznek egyet, remélem, minden biztonsági előírást betartanak.

Itt is vannak átjátszók

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, SOTE Nagyvárad téri épülete, János kórház, Körszálló, Külügyminisztérium, Informatikai és Hírközlési Minisztérium

Gyereknek nem ajánlott

A mobiltelefonok miatt sokkal nagyobb sugárzás éri az embereket, mint amennyi az antennatornyokból származik. Thúróczy György szerint elővigyázatosságból a gyerekeket mindenképpen távol kellene tartani a mobilozástól. Elmondta, egy tavalyi vizsgálat szerint négyszeresére nőtt a hallóideg-daganat kockázata azok között, akik már tíz éve rendszeres használói maroktelefonnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!