Hírek

2005.02.24. 00:00

Állóháború a Kossuth téren

Jakab István gazdavezér a Kossuth téri METESZ-székházban várta Németh Imre minisztert. Németh Imre a Kossuth téri minisztériumban várta Jakab Istvánt. Mindkét fél bekeményített.

Körmendi G.–Izing A.

Felvonulási tér, délután két óra. Jakab István a fűtött és kihangosított sátorba érkezik. Tapsvihar és éljenzés fogadja.
– Megjelöltünk három semleges helyszínt. Egyik sem volt jó. Azt üzenték, menjünk a minisztériumba három órára.
– Traktorral megyünk! – kiabálták be a hallgatóságból.
– Úgy döntöttünk – folytatta Jakab István –, mi nem megyünk abba az épületbe, ahol már annyiszor megpróbáltak bennünket becsapni. Mi vagyunk döntési helyzetben, igazodjanak hozzánk. Berendeztük a METESZ-székház 633-as tárgyalótermét. Oda várjuk a minisztérium küldöttségét délután három órára.
A tömeg éljenzett és helyeselt. Jakab azt mondta:
– Meg akarnak bennünket osztani. Hallok olyan hangokat, hogy vannak, akik haza készülnek. Én úgy gondolom, ne hezitáljanak. Aki menni akar, menjen most.
Jakabot ekkor, ahogy a beszéde alatt többször, taps szakította félbe. A gazdák tetszésnyilvánítása jelezte, egyetértenek vele.
– Akik maradnak, azoktól viszont azt kérem, vigyázzunk egymásra. Viselkedjünk gazdához illő módon. Méltón azokhoz, akik otthon várnak bennünket és akik ideküldtek minket. Így folytatta: – Kifárasztásos technikát akarnak ellenünk bevetni. Nem fog sikerülni. Ugyanazt akarják, amit eddig, hogy ők majd megmondják nekünk, mit kell csinálni.
Jakab bejelentette: Kecéről, Zalából, Alsónémediből újabb menetoszlopok indultak Budapestre. Országszerte tüntetésekre lehet számítani. Ma reggel kilenc órakor a Teve utcai rendőrpalotában intézkednek a további engedélyekről. Félpályás útlezárásokra, forgalomlassulásra lehet számítani mindenütt. Jakab István, Ángyán István, Nagy Sándor, Fenyőházi Tibor, Kispál Ferenc, Balogh Zoltán és Hevesi István elnökségi tagok ezután a Magosz csatlakozó munkatársaival a Kossuth téri METESZ-székházba indultak fél három körül. A pontosság a királyok udvariassága, de oda újságírókon kívül nem érkezett más. Jakab szerint Németh Imre miniszter a jelek szerint „nem kíván érdemben foglalkozni velük”.
A gazdák ezért ma levelet írnak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek. 

Nem eladó a földünk

Szőke László (62) kunszentmiklósi gazda és fia: – Azé a haza, akié a föld. Ha nincs földünk, nincs hazánk. Ha nincs hazánk, vehetjük a világútlevelet és mehetünk. De mi itt születtünk, itt halunk meg. Az ipart már csődbe vitték, eladták. Ezt akarják a földekkel is. De mi kitartunk. Nekünk van becsületünk, gerincünk, tisztességünk, és emelt fővel végigmegyünk bárhol. Budapest velünk van, mi így látjuk.

A miniszter a tárgyalásról

Németh Imre kijelentette: „előre megtervezett politikai színjátékban nem vállalunk szerepet”. A szakminiszter szerint csak a politikai ellenfelek szoktak semleges helyszínekről alkudozni, kormányzati szervek erre nem hajlandók. A miniszter úgy véli, Jakab István és társai magatartása nem szerepzavar, hanem tudatos szerepvállalás. Erre eszközül „a nem ok nélkül neheztelő gazdákat” használják fel. A minisztérium jelezte, hogy szerda éjfélig várják a minisztériumban a gazdatanácsot, de igény szerint akár a hét végén is készek tárgyalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!