Hírek

2005.02.16. 07:29

Alig változó anyagár

Tíz esztendővel ezelőtt 25 évi, tavaly már nem egészen 13 esztendei nettó átlagkeresetből tudott felépíttetni Budapesten és vonzáskörzetében egy száz négyzetméteres házat egy család.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="287"] Az építkezések költségeit nem az anyagárak és a munkadíjak, hanem a fuvardíjak növelték elsősorban
[/caption]Mindez elsősorban azt jelenti, hogy a jövedelmek lényegesen gyorsabban emelkedtek, mint ahogy az építési költségek, s ezen belül is az építőanyagok árai. Tavaly például a cement ára csak kettő, a készbetoné pedig 4,8 százalékkal drágult.

Általában a lakásépítésben használatos építőanyagok árai alig-alig nőttek, s az idén is hasonló lesz a helyzet – állítja Horváth Sándor, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség elnöke. Az építőanyagok árait ugyanis az építési piac igényei határozzák meg, s mivel az elmúlt évben a vártnál ötezerrel kevesebb új lakás épült, ez az árakat is féken tartotta. Az építés költségeit az elmúlt három évben sokkal inkább drámai mértékben, 30 százalékkal magasabb fuvarköltségek növelték.

A tégla-, illetve az ajtó- és ablakgyárak már most is takaréklángon üzemelnek – magyarázza Horváth Sándor –, a tavalyi év utolsó negyedében akkora volt a visszaesés. A legfontosabb építőanyagok, a tégla, a cement és az üveg előállítása rendkívül energiaigényes, a gáz és a villamosenergia árának emelése tehát jelentősen növeli a gyártók költségeit.

A lakosság emiatt az építőanyagok piacán nagymértékű áremelkedésre számít, ám ez a szövetség elnöke szerint nem fog bekövetkezni. Az idén építkezőknek tehát fölösleges spej-zolni építőanyagból.

Most érdemes vásárolni

Hőszigetelő anyagokat most 30-35, tetőtéri ablakokat 20-25, falazóanyagokat 24-26 százalék kedvezménnyel lehet vásárolni. Akció akció hátán, de vevő egy szál se – mondta el az okot Lippai Péter, a Tégla- és Cserépipari Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A kedvezményt a gyártók adják, ám a kereskedők is igyekeznek ezt megfejelni, mert a raktárkészletek alig fogynak. A ke-reskedelmi cég vezetője szerint az égetettkerámia-termékeknél elkerülhetetlennek tűnik az áremelés, mert a gázárak emelését valakinek viselnie kell. Az építő-anyagiparban, illetve a kereskedelemben most mindenki a Fészekrakó programra figyel, de csodát várni ettől sem lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!