Hírek

2005.02.11. 06:11

Alig drágulnak a lakások

A túlkínálat, vagyis az, hogy többen szeretnének eladni, mint vásárolni, 2005-ben is féken tartja a lakásárakat – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb ingatlanpiaci felméréséből.

Bán Károly

[caption id="" align="aligncenter" width="320"] A piacon tavaly több volt az eladó, mint a vevő, s ez felborította az egyensúlyt. Az idén a Fészekrakó program adhat lendületet az ingatlanpiacnak.
[/caption]Magyarországon 60 ezer család tervezi, hogy két éven belül új lakás építésébe vagy megvásárlásába fog. Két évvel ezelőtt csak 46 ezer háztartás dédelgetett ilyen tervet, s mindez arra enged következtetni, hogy két szűk esztendő után megmozdul az ingatlanpiac. Két éve 266 ezer család tervezte lakásának felújítását vagy bővítését, most 356 háztartás vette ezt fontolóra.

Már az elmúlt év utolsó negyedévében élénkülni kezdett a háztartások lakásépítési- és vásárlási kedve. Pedig sokan kivártak, megvárták, mit hozhat számukra a kormány Fészekrakó programja. Nos, a szakértők szerint az elkövetkező két évben legfeljebb néhány ezer háztartás számára jelent ez megoldást az alacsony önrész miatt magas tör-lesztőrészletek okán.

A tavalyi volt az első év, amikor a használt lakások árai csökkentek – ennek mértéke egy százalék volt –, s a felmérések szerint az idén sem emelkednek jobban két százaléknál. Teljesen új jelenség az is, hogy a telekárak idei növekedését 4,5 százalékra taksálják, a korábbi években nem volt ritka a 20 százalékos drágulás sem.

Az ingatlanárakat féken tartja az is, hogy tavaly a lakosság jövedelme az árak emelkedésénél szerényebb mértékben nőtt, így a fizetőképes kereslet romlott.

Ugyanakkor a jegybanki alapkamat csökkenése olcsóbbá teheti idén a lakáshiteleket. A jelzáloghitelezésben az is fellendülést hozhat, hogy a kormány döntése értelmében a lakáshitelek fedezetébe nem csupán az épületnek, hanem a teleknek az értékét is be kell számítaniuk a bankoknak.

Minden, ami ingatlan:

www.ingatlan.com
www.ingatlannet.hu
www.ingatlan.lap.hu
www.otthon.hu


A használtak olcsóbbak

A lakáspiacot jellemző ború-látás múlóban – vélekedett Akar László,

a GKI gazdaságkutató vezérigazgatója. A kereslet visszaesése mellett bővülő kínálat és a lanyha forgalom miatt egyensúlyát vesztette a piac. Az elmúlt évben olyasmi történt, ami az elmúlt tíz évben ismeretlen volt, a használt lakások olcsóbbak lettek.

Nem omlott össze a piac

Sokan arra számítottak, hogy 2004-ben összeomlik a lakáspiac, de ez nem következett be, hiszen 35 ezer új lakást adtak át. Éppen annyit, sőt valamivel többet, mint 2003-ban – mondta Bárczy Andrea, az Ingatlan és Befektetés című szakfolyóirat lapigazgatója. A lakásépítés költségei ugyan az építők, beruházók számára megdrágultak ebben az évben, de ezek az idén még nem jelennek meg a lakások áraiban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!