Hírek

2005.02.10. 07:08

Aki nem fizet, az ráfizet

Január végéig 286 végzős diák adatait továbbította az APEH-nak a Diákhitel Központ. Az ok mindegyiküknél azonos, egyetlen fillér törlesztőrészletet sem fizettek vissza.

Regényi Huba

Ha a diák hat, illetve 2003 előtt kötött szerződés esetén tizenkét hónap törlesztőrészletével elmaradt, a központ elküldi neki az utolsó fizetési felszólítást. Ha az adós a levél kézhezvételétől számított nyolc napon belül sem fizet, a központ felbontja a vele kötött szerződést. A volt diáknak ezek után újabb nyolc napon belül kell kifizetni a teljes adósságot.

Ha nem teszi, a központ továbbítja az APEH-nak az érintettek adatait. A magyar diákok jó adósok: míg külföldön 15–20 százalék a nem fizetők aránya, addig nálunk mindössze fél százalék – mondta lapunknak Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

A 286 adóssal szemben meg is indult a végrehajtási eljárás – tudtuk meg Várszeghi Györgytől, az APEH felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetőjétől. Az APEH az adós munkabérének letiltásával, vállalkozói számlájának „kiürítésével”, saját nevén lévő lakás vagy autó lefoglalásával hajthatja be a pénzt.

Ha csak számítógép vagy hifitorony van a tulajdonában, az APEH azt is lefoglalhatja. A végrehajtási eljárás maximum öt és fél évig tarthat, azon túl a követelés elévül. Addig többször is kiszállhat a helyszínre az APEH. Ha valakinek nem áll rendelkezésére a kívánt összeg, részletfizetést kérhet.

A hitel mellett jól jön a szülők támogatása is

Krokovay Marcell (24):

– A legmagasabb összegű hitelt, havi huszonötezer forintot vettem fel négy évvel ezelőtt, amikor elkezdtem a Műegyetemet. Sokat segített, hogy a szüleim biztattak.

Azt mondták, ha nem nyúlok hozzá, legalább lesz valamennyi tartalékom. Sajnos hozzá kellett nyúlnom: a Műegyetemről átíratkoztam a konzervatóriumba. Szerencsére a hitel felvételének nem feltétele, hogy az ember abban az iskolában maradjon, ahol tanulni kezdett. A hitelből fizetem a kiadásaimat, de van más bevételem is:

a szüleim havi fix összeggel támogatnak. Hogy vissza tudom-e fizetni? Attól függ, lesz-e állásom. Reménykedem abban, hogy ezzel nem lesz problémám, bár sosem lehet tudni...

Akkor is fizetni kell, ha a frissdiplomás az egyetem után nem talál magának munkát

A Diákhitel Központ alapítása, 2001 szeptembere óta csaknem 180 ezer egyetemista és főiskolás igényelt hitelt mintegy 74 milliárd forint értékben. A felvehető hitel legalacsonyabb összege havi tíz-, legmagasabb összege havi huszonötezer forint. A hitel törlesztőrészlete – amelyet csak a hallgatói jogviszony megszűnte után kell fizetni – az első két évben a minimálbér hat százaléka, azaz 2005-ben havonta 3420 forint.

A harmadik évtől a két évvel korábbi jövedelem hat százalékát kell fizetni. A hitelt akkor is vissza kell fizetni, ha valakinek nincs állása, de addig a törlesztőrészlet változatlanul a minimálbér hat százaléka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!