Hírek

2005.02.10. 07:01

Afrikában is szerencséje volt a magyar gólyának

Dukay Nagy Á.

Vannak, akik a háború és a nyomor közepén sem veszítik el emberségüket. Akkor sem, ha egy állatról van szó. Mindezt Budai János, Magyarország Etiópiában akkreditált nagykövete fogalmazta meg a Reggelnek keltezett levelében. Amint arról Budai tájékoztatott, a kelet-afrikai országban egy Magyarországon meggyűrűzött, sérült fehér gólyát találtak. A madár azonosítója: „Budapest 1834432”.

– Gólyánkat tavaly március 18-án gyűrűzték meg a Debrecen melletti Górés-tanyán – tájékoztatott Márta Krisztina, a madártani egyesület munkatársa. Az állat 2003-ban született. Azt nem tudni, hím-e vagy tojó, azt azonban igen, hogy először töltötte hazánktól távol a telet. Kikelése után anynyira gyönge volt, hogy a hideget a fővárosi állatkertben vészelte át.  A fokozottan védett madarat szabadon engedése előtt az etióp televízió is bemutatta. Több ezer társával együtt legkorábban március közepén tér vissza Európába. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!