Hírek

2005.02.05. 09:31

A pápa titokban verseket ír

Influenzája és kórházi kezelése nyomán került a napokban ismét az érdeklődés középpontjába II. János Pál pápa. A történelem során kevés egyházfő volt annyira közkedvelt a hívek körében, hogy népszerűsége vetekedhetett volna az övével.

Szabó Palócz Attila

[caption id="" align="alignleft" width="132"] A pápa életútját feldolgozó képregény címoldala
[/caption]Mi tette az 1978-ban pápává avatott Karol Wojtylát ennyire népszerűvé? A papságra ritkán jellemző közvetlensége, nyílt és barátságos fellépése más világvallások vezetőivel szemben. Továbbá a megbékélés hirdetése, az új jelenségek, a technika és a tudomány vívmányainak az egyház részéről való elfogadása. Valószínűleg mindezt joggal sorolhatjuk erényei közé. Nemcsak ő viszonyult azonban mindig nyíltan a kor új jelenségeihez. Számos olyan példát is fel lehet sorolni, amikor a világi személyiségek is tiszteletüket nyilvánították az egyházfővel szemben.

A nyolcvanas években, a zűrzavaros lengyelországi politikai események idején az egyik legnépszerűbb horvát újhullámos rockzenekar dalt írt róla. Az Azra együttes koncertjeinek rendszeresen visszatérő darabja volt a Szentatyáról szóló zeneszám.

Ő az első pápa, akinek életútját a képregény népszerű műfajában is megörökítették. A kiadvány, amely 1982-ben készült, s magyarul 1988 óta olvasható, az ellene 1981-ben elkövetett merényletig dolgozza fel életútját. Ez az első olyan képregény egyébként, amelyet a Vatikán is jóváhagyott.

II. János Pálnak köszönhetjük azt is, hogy az internetezők védőszentet kaptak. Sevillai Szent Izidor a hatodik és hetedik században élt. Húszkötetes enciklopédiában gyűjtötte össze több tudományág ismereteit. Enciklopédiája olyan kapcsolatot jelentett a következő korok felé, mint napjainkban az internet.

Kevesen tudják azonban, hogy a pápának irodalmi ambíciói is voltak. Papként sohasem vállalta verseivel a közszereplést, mindig álnéven jelentette meg költeményeit. Ha az Andrzej Jawien nevet látjuk egy-egy vers felett, tudhatjuk, hogy Karol Wojtyla a szerzője. 1979-ben már könyve is megjelent, amelynek kiadását nem kezdeményezte ugyan, de megadta hozzá az engedélyt. Több művét azonban nem engedte ebbe beszerkeszteni, s olyanok is voltak, amelyeket csak részleteiben bocsátott a nyilvánosság elé. A krakkói Szent Szaniszló Kiadó 2003-ban megjelentette II. János Pál egy évvel korábban, lengyelül írott verseinek gyűjteményét, a Római Triptichont. Ez az első szépirodalmi kötete pápává választása óta.

II. János Pál állapota tovább javult

Sokkal jobban van az influenzában szenvedő pápa, ez derül ki a vatikáni szóvivő nyilatkozatából. Joaquín Navarro-Valls tegnap délelőtt felkereste a Gemelli klinika tizedik emeletén lévő külön kórteremben negyedik napja fekvő II. János Pál pápát. Ezt követően újságíróknak beszámolt az egyházfő állapotának további javulásáról. Szavai szerint ezt a műszeres és laboratóriumi leletek is igazolják. Mint megjegyezte, a pápa immár segítség nélkül étkezett.

A Szentatya életének fontosabb dátumai

1920. május 18. – született Karol Wojtyla néven

1946. november 1. – pappá szentelték

1971. – lengyel pap költők Londonban kiadott verseihez Karol Wojtyla bíborosként előszót ír

1978. október 22. – II. János Pál néven a római katolikus egyház 264. pápájává választják

1979. – Krakkóban megjelenik a pápává választása előtt írt munkáiból összeállított kötet, Versek és drámák címmel

1981. május 13. – Ali Agca török terrorista merényletet követ el ellene

1999. – megtámadja a Parkinson-kór, járása bizonytalanná válik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!