2005.02.18. 08:46
A művi édesség árt a gyerekek egészségének
Szerencsések vagyunk, mondhatnánk, egy szempontból bizonyosan. Nevezetesen, hogy eltűnt egy szűrő, amelyik élesen rávilágított katasztrofális egészségi, fizikai állapotunkra. A sorozásokra gondolok, amikor az egymást követő korosztályok mind nagyobb arányáról derült ki, hogy alkalmatlanok a katonai szolgálatra. Egy tükörrel tehát kevesebb van, amelyik figyelmeztet bennünket életvitelünk, táplálkozásunk fenyegető következményeire.
Menjünk kicsit korábbra vissza, egészen az általános iskolás korúakig. Hosszan lehetne adatokat idézni. Milyen sok kisgyereknek ferde a gerince, romlott a fogazata, alul- vagy éppen túltáplált, hányan táplálkoznak egyoldalúan. Ez még mindig tükör.
Újabban kisebb vita alakul ki arról, mit nem lenne szabad árulni az iskolai büfékben. Például agyonsózott rágcsálnivalókat, töltött csokoládékat, szénsavas, édes üdítőket. Ezek az italok nem csak a fogakat támadják meg. A csontrendszer egészére hatnak, a túlsózott chipsek magas vérnyomást eredményezhetnek, s táplálkozási szempontból károsak a művi édességek is.
Most az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szállt ringbe. Francia példát idéz, ahol betiltották ezekben az intézményekben az üdítőautomaták felállítását. A minisztérium azt ígéri, szeptembertől rendeletben szabályozzák a kínálatot. Ideje váltani. Az iskolai büfék döntő többségében ugyanis jövőjük nyavalyáit pénzért vásárolják meg gyermekeink.