Hírek

2005.02.23. 00:00

A jogállamiság íratlan szabályai és a közlekedés

Horváth K. József

A vicc régi. A rendőrség a rádióban értesíti a London felé tartókat: vigyázzanak, mert egy autós rossz irányba tért rá az autópályára, szembe halad a forgalommal. A szabálytalanul haladó kocsiban hallják a híreket. A sofőr fölcsattan: – Mi az, hogy egy?! Száz! Hát mind szembe jön!

A Monetáris Tanács új tagjainak kinevezése körül akkor pattant ki a vita, amikor Mádl Ferenc köztársasági elnök az előterjesztés formai hiányosságai miatt nem írta alá a kinevezési okmányokat. Azokhoz ugyanis nem volt csatolva a jegybank elnökének írásos véleménye. Így a kinevezések elmaradtak. Az írásos véleményekre a jogállamban szükség lenne, azt jelzi, hogy a miniszterelnök külön kérte a jegybank elnökét: pótolja ezt. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke pedig a leendő APEH-elnök felkészültségét kifogásolta. Nem érezte elegendőnek a jelölt makrogazdasági ismereteit. Szikora János szakmai tekintélyét is kevesellte. A Szikorát jelölő pénzügyminiszter a kellemetlen kritika ellenére fönntartotta javaslatát.

A jelek azt mutatják, hogy az autópályára nem csak Angliában hajthatnak rá rossz irányból. Az esetek többségében az ilyen veszélyhelyzet csak véletlenségből alakul ki. Egyáltalán nem mindegy, ki ül a volánnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!