Hírek

2005.02.26. 00:00

A gyilkos megrendelésre dolgozott

Az alábbi interjút két lengyel filozófus készítette 1993 júliusában. A szöveget II. János Pál pápa (84) Emlékezés és Identitás című könyvében tette közzé. A kötet a napokban jelent meg Németországban. A részletek közlésének különös aktualitást ad, hogy a szentatya is-mét kórházban van. Csütörtök este gégemetszést hajtottak rajta végre. Állapota továbbra is súlyos.

(Folytatjuk)

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Az egyház fejének erős a szervezete, így gyógyulása nagyon gyors volt
[/caption]A németországi Bild alapján

A beszélgetésre a pápa palotájában, a Gandolfo-kastélyban került sor. A találkozón a pápa titkára, Monsignore Stanislaw Dziwisz is részt vett.
M. S. Dziwisz: – A gyógyulás nagyon gyors volt…
II. János Pál: – Igen erős szervezetem van.

M. S. Dziwisz: – Később valamilyen vírus megtámadta. Ez vagy a műtét alatti vérátömlesztés vagy az immunrendszer legyengülésének lehetett a következménye. A merénylet után
a pápa rengeteg antibiotikumot kapott, hogy megelőzzék az esetleges fertőzéseket. Ez azonban jelentősen legyengítette a szervezet természetes védekezőképességét. Emiatt állapota rosszabbodott, és megint kórházba kellett szállítani. Gyorsan gyógyult, jóllehet orvosai úgy döntöttek, kiegészítő műtétet végeznek rajta.
A szentatya augusztus ötödi-két választotta a műtét napjául. Ez a katolikus liturgia szerint Havi Boldogasszony napja, a Nagyboldogasszony-bazilika felszentelésének emlékére. Augusztus 13-án, három hónappal a merénylet után az orvosok közleményt adtak ki: II. János Pál végleg elhagyhatja a kórházat.
Öt hónappal a borzalmas eset után a szentatya ismét megjelent a Szent Péter téren, hogy találkozzon a hívekkel. Félelemnek vagy izgatottságnak nyoma sem volt rajta, pedig az orvosok azt mondták, hogy ez természetes lett volna egy ilyen sokk után.

II. János Pál: – 1983 karácsonyán felkerestem a merénylőt a börtönben. Hosszan beszélgettem vele. Ali Agca professzionális gyilkos volt. Ez azt jelenti, hogy nem saját indíttatásból, hanem megrendelésre „dolgozott”. A beszélgetés alatt végig azt éreztem, Agca még mindig nem érti, miért nem volt eredményes a merénylet.
Ő ugyanis mindent megtett, a legapróbb részletekig megtervezte
a gyilkosságot. De a kiszemelt áldozat ezúttal nem „engedelmeskedett”. Ezt sehogysem értette.  Nagyon érdekes volt, valamit megérezhetett, mert elkezdett foglalkozni a vallásosság megértésével. Leginkább a fatimai csoda izgatta, próbálta megfejteni az őt érintő vonatkozásait. Azt hiszem, rájött a legfontosabbra. Rádöbbent, hogy létezik valamilyen hatalom, ami erősebb, mint a gyilkolás, vagyis az ő hatalma. És akkor elkezdte keresni ezt a másik hatalmat. Nagyon remélem, hogy meg is találta.

M. S. Dziwisz: – Utólag nézve az egész drámai esemény isteni magasságokba emelkedett. Bár átmenetileg fizikailag legyengítette a szentatyát, apostoli szolgálatának erejét semmiképpen sem tudta megtörni. Talán nem túlzok, ha az ismert mondást idézem: „Sanguis martyrum semen christianorum”, vagyis a mártírok vére a kereszténység magja (megtermékenyítője). Lehet, hogy akkor szükség volt az ő vérére ott, a Szent Péter téren, az első keresztények mártírságának színhelyén… 

A pápai titkár a szentatya és Ali Agca találkozásáról

Azt tudom mondani, hogy a szentatya csodálatos visszatérése az életbe, gyors gyógyulása a merénylet után valóban égi ajándéknak tekinthető. Agca azonban számomra mindvégig rejtély maradt.

Ott voltam, amikor a szentatya meglátogatta a börtönben. Ő már a gyilkossági kísérlet utáni első beszédében nyilvánosan meg-bocsátott Agcának. Agca szájából azonban egyetlen egyszer sem hangzott el a bocsánatkérés. Egyfolytában csak a fatimai csodáról kérdezősködött. A szentatya később többször is fogadta a merénylő anyját és hozzátartozóit, és sokszor érdeklődött róla a börtönlelkészeken keresztül is.

A Szent Szűz oltalmazta Fatima napján a pápát

Akkoriban sokszor mondogatta II. János Pál:

– Megint a Szent Szűznek és a többi védőszent oltalmának köszönhetem, hogy megmenekültem. Biztosan jelentése van annak, hogy a merénylet a Szent Péter téren ugyanúgy május 18-án, és ugyanolyan időpontban történt, mint a több mint hatvan évvel korábbi fatimai csoda. A portugál városkában akkor jelent meg

a Szent Szűz az ott legeltető pásztorgyerekek előtt. Azon az emlékezetes napon világosan éreztem, hogy különleges, anyai oltalomban van részem. És ez az oltalom erősebb volt, mint a gyilkos

golyó ereje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!