Hírek

2005.02.15. 08:55

A géndopping előtt nem lesz akadály

Megoszlanak a vélemények, hogy a 2008-as pekingi olimpián lesznek-e génkezelt sportolók vagy sem. De abban mindenki egyetért, hogy az élsportban a jövő a géndoppingé.

Tornai Szabolcs

Évtizedek óta közismert az a rabló-pandúr játék, amely az élsport körül zajlik. Bizonyos csoportok azon dolgoznak, hogy mesterségesen növeljék a versenyzők teljesítményét. Más csoportok pedig mindent megtesznek, hogy a csalást leleplezzék. Mindkét oldalnak biztos megélhetést nyújt szorgos tevékenysége.

Megoszlanak ugyan a vélemények, hogy a 2008-as pekingi olimpián lesznek-e génkezelt sportolók, de abban mindenki egyetért, hogy a hagyományos ajzószerek ideje lejárt. Számos szakember nyilatkozott arról, hogy az új teljesítménynövelő módszer, a géndopping elkerülhetetlen. Ráadásul a legvonzóbb sajátossága, hogy kimutathatatlan.

Arról van szó, hogy a sportoló sejtjeibe beültetik azt a gént, amelyik mondjuk az izomfejlődést fokozza. Ez azt jelenti, hogy a bevitt gén eggyé válik a sportoló génkészletével. A káprázatos izmok ettől kezdve természetes módon alakulnak ki. Számos olyan állatkísérlet történt már, amelyek során a génkészletbe való beavatkozással jelentősen növelni tudták az izomteljesítményt.

Genetikai beavatkozással például az egerek izomzatát háromszorosára sikerült duzzasztani. Lehet, hogy nemsokára felborul a hagyományos macska-egér szereposztás, és az egerek fognak macskákra vadászni? A géndopping ugyanilyen szélsőséges eredményekre fog vezetni.
A szép új sportvilág döbbenetes csúcsokkal kecsegtet.

Tény és való, hogy a titkos laboratóriumok nagy erőkkel dolgoznak a géndoppingolás különféle módszerein. Az élsportban egyre nagyobb szerepet játszik a csalás. Nem az számít, hogy ki a legjobb versenyző, hanem az, hogy kinek van a legjobb kémikusa.

Nyilvánvaló, hogy a rablók mindig egy lépéssel a pandúrok előtt járnak. A Doppingellenes Világszövetség egyik tudományos főtanácsadója, dr. Theodore Friedmann a következőképpen nyilatkozott:

– A géndopping alkalmazása elkerülhetetlen. Csak az a kérdés, hogy mégis mit lehet tenni ellene. A génátültetés csupán kísérleti szakaszban van. A sportteljesítmény növelése érdekében genetikai beavatkozást végezni egye-lőre rendkívül veszélyes.

A dopping szó eredete

A kifejezés a Dél-Afrika keleti partján élő Xhosa (ejtsd khossza) nevű törzs nyelvéből származik. A bennszülöttek vallásos szertartásaik során egy magas alkoholtartalmú borpárlatot isznak, amelyet dopnak neveznek. A szót a brit gyarmatosítók átvették, és az ajzó hatású italok megnevezésére használták. Így lett annak a vegyületnek a neve, amely a sportoló teljesítményét növeli, szervezetében kimutatható, és egészségére rendszerint káros. A sportolók kokszolásnak is hívják a doppingolást.

Az ellenőrök egyelőre még tehetetlenek

Dr. Bakanek György doppingszakértő: – Sajnos amit eddig kitaláltak, azt mindig meg is valósították. Ha valóban lesz géndopping, nyilvánvalóan lesznek olyan pénzéhes sportolók, akik vállalják a kockázatot, és alávetik magukat a beavatkozásnak. Egyelőre a tiltáson kívül nincs mit tenni ellene. A Nemzetközi Doppingszabályzatban is szerepel, hogy a genetikai dopping tilos. Jelenleg azonban nincsenek konkrét esetek, konkrét visszaélések. Csupán az állatkísérletek ismeretesek. Úgyhogy nincs napirenden a megelőzés. Mindent összevetve nem tartom valószínűnek, hogy a 2008-as pekingi olimpián genetikailag feljavított szervezetű sportolók szállnának versenybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!