Hírek

2005.02.10. 07:06

A baszk ETA merénylete

Gyulay Zoltán

Autóba rejtett bombát robbantott az ETA baszk föld alatti szervezet szerdán Madridban. A repülőtér felé vezető út mentén, a vásárváros közelében elkövetett merényletben 42 ember sérült meg. A robbanás előtt telefonon figyelmeztették a rendőrséget a cselekményre, ezért a kiállítás területét időben lezárták.

A vásárvárosban kora este I. János Károly király és Vicente Fox spanyol elnök kiállítást nyitott meg, az eseményt időben megtartották.
Az ETA merényleteiben az elmúlt negyven év során több mint nyolcszáz ember vesztette életét. Legutóbb január 30-án Costa Blancán egy szállodában robbantottak. Az erőszak kiújulásának oka, hogy a madridi parlament egy hete elsöprő többséggel elutasította Juan José Ibarretxe baszk miniszterelnök tervét.

Az előterjesztés célja a térség autonómiájának kiszélesítése és a spanyol alkotmány módosítása volt.  
Ibarretxe tervezete szerint a két spanyolországi baszk megye és a Franciaországba átnyúló baszk területek önálló köztársaságot alkotnának, ezt a spanyol alkotmánynak kellene szavatolnia.

A terület azonban megmaradna Spanyol- és Franciaországban; bizonyos ügyek továbbra is Madrid és Párizs jogkörébe tartoznának. A gazdaság, a pénzügyek azonban mindenképpen baszk kézbe kerülnének. A tervet decemberben a baszk parlament mindössze 34:32 arányban fogadta el, de társadalmi támogatottsága nem volt meggyőző, egyedül az ETA állt mögé.

A madridi parlamentben az elmúlt hét keddjén egész napos vita bontakozott ki a kérdésről, amelynek során néhány, de csekély számú képviselőt Ibarretxének sikerült maga mellé állítania. Felszólalt José Luis Rodríguez Zapatero is.

A spanyol miniszterelnök a Mádl Ferenc köztársasági elnök tiszteletére a Moncloa palotában adott díszebédről sietett a parlamentbe. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!