Hírek

2005.02.24. 08:20

A balkezesek titka a meglepetés ereje

A balkezesek hajlamosabbak súlyos betegségekre és a bűnözésre. Ezzel szemben különleges képességekkel is gyakrabban vannak megáldva.

Tornai Szabolcs

Ha igaz, hogy csak a legrátermettebbek maradnak életben,  miért van olyan sok balkezes ember? Ezt vizsgálták francia kutatók. A statisztikák szerint a suták gyakrabban halnak meg fiatalon, és többször szenvednek balesetet. Több köztük az elmebeteg, a szellemi fogyatékos, az alkoholista, a bűnöző.
Viszont számos kivételes képességű ember is balkezes volt. Elég csak Leonardóra, Michelangelóra, Goethére, Einsteinre vagy Newtonra gondolni.
Minél régebbi időket vizsgálnak, annál több balkezest találnak. A neolitikum (kőkorszak) idején az ősemberek fele még főleg a bal kezét használta. Ezt a kőszerszámok hegyének vizsgálatából állapították meg.
A francia kutatók a balkezesek titkát nem fejtették meg, de felfedeztek egy fontos mozzanatot. Amikor az emberek még szemtől szemben harcoltak egymással, a balkezesek meglepték ellenfelüket. Gyakran rátermettebbnek bizonyultak a jobbkezeseknél. Miként a bokszban a fordított alapállású versenyzők is komoly ellenfelek.
Kilenc bennszülött törzset is megvizsgáltak. Kiderült, hogy ahol nagyfokú az erőszak, ott a balkezesek többen vannak. De a balkezesség megfelelője az állatvilágban is gyakran előnyt jelent. „Baloldalisága” miatt számos állat az ellenkező irányba menekül, mint amerre a ragadozó megszokta.
A sutaság csak részben öröklött tulajdonság. Kialakulásában szerepet játszhat az édesanya idős kora. A negyven feletti anyáknál sokkal nagyobb az esélye a balkezes gyermek szülésének, mint a huszonéveseknél.

Hírneves balkezesek itthon és világszerte

KÜLFÖLDIEK: Nagy Sándor, Julius Caesar, Napóleon, Chaplin, Robert De Niro, Greta Garbo, Nicole Kidman, Keanu Reeves, Julia Roberts, Sylvester Stallone, Marylin Monroe, Bruce Willis, Brad Pitt, Beethoven, Mozart, Raffaello, Picasso, Einstein, Newton, Goethe, Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Jimi Hend-rix, Bill Gates, John F. Kennedy.

MAGYAROK: Petőfi Sándor, Nagy Tímea, Puskás Ferenc, Papp László.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!