Hírek

2005.02.16. 06:52

2005 lesz a legforróbb év

A trópusi Csendes-óceán felmelegedése és az üvegházhatást okozó füstgázok miatt 2005 lehet bolygónk életének legtikkasztóbb esztendeje.

Farkas Cintia

„Harminc éve kezdődött az erős melegedési hullám. Oka az, hogy a Föld légkörébe kerülő gázok mennyisége fokozatosan nő” – állítja a NASA, az amerikai űrügynökség szakembere, James Hansen.

A 2005-ös év az 1800-as évektől mért adatok szerint az eddigi legmelegebb év lesz. A kánikulát befolyásolják különféle éghajlati hatások. Például az El Nino jelenség.

(Az El Nino a Csendes-óceán egyes térségeinek szokatlan mértékű felmelegedése.)

Az üvegházhatáson kívül kisebb körben ható tényezők is befolyásolják a földgolyó éghajlatát. Például a vulkánkitörések során gázok és gőzök kerülnek a légkörbe. Ezek megváltoztathatják az éghajlatot akár hónapokra, sőt évekre is. Ez történt 1963-ban, 1982-ben és 1991-ben.
Az elmúlt év volt az eddig feljegyzett legmelegebb év, átlagos hőmérséklete 57 Fahrenheit- (14 Celsius-) fok volt. Ez 1,5 fokkal melegebb a század közepén mért adatoknál.

Az átlagos hőmérséklet, amelyet a földfelszínen és az óceánok felszínén mértek, 2004-ben 0,86 Fahrenheit- (0,48 Celsius-) fok volt. Ez sokkal magasabb, mint az 1951 és 1980 között mért. Egy gyenge El Nino pedig szokatlanul magas hőmérsékletet eredményezett 2002-ben, illetve 2003-ban.

A járművek, a gyárak kibocsátotta szén-dioxidról tudjuk, hogy az üvegházhatás kialakulásáért az egyik legfőbb felelős. Hansen szerint a Föld felszíne most több napenergiát nyel el, melyet viszszasugároz a világűrbe. A többletenergia és a gyenge hatású El Nino miatt lesz a 2005-ös év sokkal melegebb, mint az elmúltak – állítják a NASA-nál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!