Hírek

2005.01.11. 07:07

Világsikerű pesti komédia

Léteznek feljelentő, névtelen és szerelmes levelek is. László Miklós örökzöldjében, az Illatszertár című darabban mindegyik előfordul. A színmű több sikeres amerikai film ötletét adta.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Az Illatszertár személyzete: Koltai Róbert, Kolos István, Szurdi Miklós és Csonka András keverik a parfümöket és a szerelmi szálakat
[/caption]Békebeli hangulatot idéz a Thália Színház színpadán László Miklós Illatszertár című darabja. A boltban ez a szombat délután izgatott hangulatban telik-múlik.

A főnök, Hammerschmidt (Koltai Róbert) ideges, ok nélkül kiabál. Balázs kisasszony (Závodszky Noémi) tűri Asztalos úr (Csonka András) csípős megjegyzéseit. Este végre találkozhat azzal a titokzatos férfival, aki gyönyörű szerelemes leveleket ír neki. Rácz kisasszony (Xantus Barbara) már az esti légyottjára gondol, amikor ismét meglátogatja Kádár úr, akit most a rendező, Kolos István alakít.

– Kovács Zoltán kollégánk, aki Kádár urat játszaná, megcsúszott a díszletlépcsőn, nyílt törést szenvedett – magyarázza a rendező.
– Szerencse a bajban, hogy ön színészként kezdte a pályáját – jegyzem meg.
– Nem hagytam abba. Tavaly a Popcornban, azelőtt a Madách Kamarában Jevgenyij Svarc A sárkány című darabjában játszottam – teszi hozzá.
Azt hinnénk, szöveget sem kellett tanulnia, hiszen jól ismerte a művet.
– Így gondoltam én is, de azért voltak hiányosságok – állítja Kolos István.
Szusszanásnyi szünet után, mielőtt a színpadra lép, Koltai Róbert még elmondja:
– A hangulata miatt is kedvelem az Illatszertárat. Sajnos, a szerző, László Miklós csak ezt az egy színművet írta, ezen kívül csak kabarétréfákat szerzett.
Csonka András a harmincas évek eleganciája szerint igencsak bő szárú nadrágban, felöltőben vár a jelenetére.
– Annak idején a tévében is imádtam a darabot. Akkor Kern András játszotta Asztalos urat. Később a József Attila Színházban is láttam  – áradozik Csonka.
– Külön ajándék, hogy együtt játszhatom Koltai Róberttel.

[caption id="" align="aligncenter" width="410"] Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével készült a Szerelem hálójában
[/caption]

Magyar alapanyag az álomgyárban

1940: Ernst Lubitsch filmrendező nagyjátékfilmet forgatott Hollywoodban az Illatszertárból, Saroküzlet címmel. A Ninocska világhírű rendezője James Stewartot és Margaret Sullivant kérte fel az adaptáció két főszerepére.

1949: A Saroküzletet ismét megfilmesítik Judy Garland és Van Johnson főszereplésével

1963: She loves me címmel Broadway-musical készült László Miklós népszerű művéből

1998: A szerelem hálójában (You’ve got mail) című romantikus vígjátékban (Meg Ryan és Tom Hanks főszereplésével) a szerelmes levelek elektronikus úton jutnak el a címzettekhez.

László Miklós színész, író

Budapest, 1903–New York, 1975

1924: színészdiploma

1936: Illatszertár

1937: Az Amerikai Egyesült Államokban, New York-ban telepedik le.

Annyi más, Amerikába távozott színházi emberrel szemben,

neki sikere volt.

1940: New Yorkban megalapította a Fészek Színházat. Sikerült bedolgoznia magát Hollywoodba is. Ám az Illatszertár átdolgozásaiból nem gazdagodott meg. A jogdíjak egyharmadát a Marton-ügynökség, másik harmadát Roboz Imre színigazgató vásárolta meg a nélkülöző írótól – már a premier idején.

Szilágyi Ágnes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!