Hírek

2005.01.27. 00:00

Újra kinyit a bezárt bazár

Ma nyitják meg az Octogon Galériában azt a kiállítást, amelyen az eddig mostoha sorsú Várkert Bazár megújulásának terveit mutatják be. Galériák, éttermek, kávézók, műkereskedések és zenei park születik újjá az Ifipark helyén.

Vultur Csaba

[caption id="" align="alignleft" width="266"] A látványterv előterében Jankai Béla, a Prognózis billentyűse. Ő is örült a hírnek, hogy újra játszhatnak a parkban.
[/caption]A Várkert Bazárt az 1870-es években Ybl Miklós tervei szerint építették. Eredeti célja az volt, hogy valóban bazár legyen, ám nem vált közösségi létesítménnyé. Ráadásul az egyre növekvő forgalom fokozatosan elvágta a Dunától. Műkereskedők helyett hosszú időre szobrászok és festőművészek költöztek ide. Az utolsó „lakók” mostanában hagyják el műhelyeiket és lakásaikat. A várbazár a háborúban megrongálódott, de egészen 1961-ig senki nem törődött vele. Ekkor nyílt meg az Ifipark, a
60-as, 70-es évek meghatározó szórakozóhelye. Amikor az is megszűnt, az épületegyüttes nagy részét lezárták. A kormány tíz évvel ezelőtt döntött felújításáról.
A terület vagyonkezelője a Várgondnokság Kht. Ők írták ki a hasznosítási pályázatot. A felújítási terveket a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hagyta jóvá. Az építési engedély napokon belül jogerőre emelkedik.
– A tervek elkészítésekor ügyeltünk rá, hogy összhangot találjunk az építészeti és a tervezett kulturális elemek között – mondja Hartvig Lajos, a terveket készítő iroda egyik tulajdonosa. – Célunk, hogy a területet bekapcsoljuk Budapest vérkeringésébe, hogy a várbazárt végre valóban átadhassuk a budapestieknek.

A zenészek lelkesednek

Az utolsó koncerten a sok együttes mellett az Edda előzenekaraként a Prognózis is játszott – meséli Jankai Béla, a zenekar billentyűse. – Az utolsó szám a P-Mobil Kétforintos dala volt. Mindenkit felhívtak a színpadra, akik felléptek az Ifiparkban. Az utolsó koncert utolsó számát mi énekeltük. Reméljük, az első koncert első száma is a miénk lesz. Török Ádám azt mondta: csodálatos hely volt az Ifipark, a Minivel hatalmas koncerteket tartottak.

Itt készültek a szobrok a határon túlra is

A bazárban működött szobrászműhelyekben olyan alkotások is készültek, amelyek évtizedek óta díszítik a főváros tereit. Az Ifipark helyén álló hatalmas termekben, csarnokokban készült a Múzeum-kert, Arany János szobra, a városligeti Anonymus-szobor és a Bem-szobor is. De a határokon túlra is indultak innen meghatározó alkotások, mint a pozsonyi Mária Terézia-szobor és a kolozsvári Mátyás-emlékmű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!