Hírek

2005.01.06. 05:09

Szerelmes bankrablók a moziban

Nagy sikerrel vetítik a mozikban A miskolci boniésklájd című, romantikus magyar akciófilmet.

Váczy András

A miskolci bűnügy másodrendű vádlottja, Novák Tünde a kalocsai női börtönben megírta emlékeit. Ez lett az alapja Deák Krisztina forgatókönyvének. – Sajátos irodalmi műként kezeltem, a valóságot a képzelet formálja játékfilmmé – mondja a rendező. – A történetben minden benne van. Szerelem, féltékenység, bűn, bűnhődés. Olyan sodró az alapkönyv, mint egy naivfestmény.

Lényeges filmbéli körülmény, hogy a főszereplők elsősorban gyerekek, nem pedig gyilkosok. Eszerint választotta ki főhőseit a rendező.
Valóságos a statisztéria is: igazi börtönben igazi fegyőrök, s mintha szolgálatban lennének, igazi rendőrök. – El akartam kerülni a filmes közhelyeket. Ezért a megszokott helyzetben legjobban viselkedő nyomozó, kommandós és fegyőr önmagát játszsza. Ettől talán hitelesebb… – véli Deák Krisztina.

– Érdekes a nézők véleménye. Mindenki mást várt, és amit kap, az mégis megnyugtatja. Azt hiszem, sokan megértették, mit akartam ezzel a filmmel.

A film maga az élet

Karalyos Gábor (24), Pali: „Fekete László, a fiú, akit alakítottam, már nem él. Személyiségjegyeit nem is akartam a figurába építeni. Úgy gondolom, feszültséggel teli, sodródó ember lehetett, aki azt képzeli, hogy az élet is számítógépes játék. Én az Ildikó által megformált kép szerint mozogtam a kamera előtt. Hozzá képest léteztem. A legszebb jelenet, amikor a Tardona-tónál megyünk a vízbe, és beleveszünk a ködbe. Végül olyanná sikerült ez a film, mint az élet. Mutatja, milyen apró dolgokon lehet visszavonhatatlanul elbukni.”

Tünde magára ismert

Ráczkevy Ildikó (19), Lili: „Tizenegy éves voltam, amikor a miskolci történet zajlott. Nemigen emlékszem rá… Nagyon feldobott, amikor a négy-ötszáz jelentkezőből engem választottak ki. A filmezést csak hírből ismertem, de hamar belerázódtam a feszített tempóba. Novák Tündével nem találkoztam, a karaktert a rendezővel közösen alakítottuk ki. A tudatlanság, az éretlenség jellemvonásai, a szenvedély és a szerelem érzelmi hőfoka keveredik személyiségében. Később, amikor Tünde megnézte a filmet, azt mondta, mintha ő lenne.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!