Hírek

2005.01.31. 00:00

Paul Kennedy időnként titokban látogatja a Tesco áruházait

Paul Kennedy (55), a Tesco-Globál Áruházak Rt. vezérigazgatója 1997 óta dolgozik hazánkban. Tavaly decemberben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át szakmai munkája elismeréseként. Az általa irányított piacvezető áruházlánc, a Tesco az elmúlt tíz évben az egyik legismertebb márkanévvé vált Magyarországon.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A Tesco magyarországi vezérigazgatója büszke arra, hogy több mint tizenhatezer embernek adnak munkát
[/caption]A Tescót Sir Jack Cohen alapította 1924-ben. A brit kiskereskedelmi cég napjainkban 13 országban működtet élelmiszer-ipari üzleteket. A vállalat Magyarországon 1994 óta van jelen, az első hipermarketet két évvel később nyitotta meg Budapesten. A Tesco-Globál Áruházak Rt. jelenleg 42 hipermarkettel rendelkezik, s több mint 16 ezer főt foglalkoztat. A társaság tavaly február óta benzinkutakat is üzemeltet áruházai mellett. A cég nettó árbevétele 2003-ban 299,3 milliárd forint volt.

– Egy óriásvállalatot irányít, emellett öt gyermeke van. Mikor voltak utoljára együtt üdülni?
– Tavaly hosszú évek óta először az egész családnak sikerült elutaznia Spanyolországba. A gyerekeim egyszer majd elmondhatják, hogy soha nem láttuk az öreget, de legalább jó nyaralásaink voltak.

– A Tesco sikere sok mindenért kárpótolhatja. Egy fejlődő piacon, mint a magyar, könnyebb kiugró eredményt elérni?
– Roppant nehéz. Egy új piac komoly befektetéseket, jelentős erőfeszítéseket igényel. A beruházások miatt szerényebbek, lassabban jönnek a bevételek. Eddig elégedettek lehetünk. Fejlődni azonban csak biztos terjeszkedési tervvel tudunk.

– Idén is újabb áruházakat nyitnak?
– Nem állunk meg, 2005-ben 12–15 új egységet szeretnék. A hipermarketpiac egyre érettebb, így kisebb boltokat fogunk átadni. A következő 3-5 évben a kisebb városokat szeretnénk meghódítani.

– Úgy hallottam, titokban is ellenőrzi az áruházakat.
– Jól tudja. Fontos úgy látni a Tescót, ahogy a vevő. Látogatásaim egy részét nem jelentem be előre. Ha nem járunk ki, nem tudunk helyes döntéseket hozni a vezetésben. Végeredményben mindannyian a boltokért, az oda érkező vevőkért dolgozunk.

– Mivel igyekeznek még jobban kiszolgálni őket?
– Minden igényüknek próbálunk megfelelni. Amikor vevőinknek hitelre volt szükségük, hogy nagyobb biztonsággal, könnyedén vásárolhassanak, bevezettük a bevásárlókártyát. Vagy említhetem saját benzinkútjainkat, a jövőben még többet kívánunk létesíteni.

– Az olcsó benzin mellett a kenyér, a hal és sok más termék alacsony ára miatt is támadják a Tescót. A vetélytársak szerint képtelenség a vevőcsalogató, nyomott árakkal versenyezni.
– Soha egyetlen vevőnket sem hallottam még az alacsony árak miatt panaszkodni. A töltőállomások például óriási sikert arattak, jövedelmezően működtetjük azokat. Büszkék vagyunk a kútjainkra. Olyan áron adjuk a benzint, amennyit a vásárlóinknak szerintünk fizetniük kellene érte.

– Áruik tömeges eladása mellett mivel tudnak még olcsók maradni?
– Saját szervezetünkön belül nagyon keményen dolgozunk azért, hogy hatékonyak legyünk. Állandóan felülvizsgáljuk a belső folyamatainkat, igyekszünk jobb feltételekkel beszerezni az árukat. A legfontosabb talán, hogy újra és újra befektetünk a vevőinkbe. Célunk, hogy mindig a lehető legkevesebbet fizessék azért, amit nálunk venni kívánnak. 

Autó

Hetes szériájú BMW-vel jár. Kedveli, de a téli időjárási viszonyok között nem a legjobb.

Hobbi

A Tesco az első számú. Szeret színházba és moziba járni.

Sport

Angol úrhoz méltóan golfozik, bár nem túl gyakran. Teniszezni szintén szeret.

Utazás

Az élet nagyon fontos részének tartja. Ha ki kellene emelnie egyetlen helyet, Olaszországra szavazna. Kínában és Dél-Amerikában még nem járt.

Család

Nős, három fia, két lánya és egy unokája van. Budapestre három gyermekével érkezett 1997-ben. A legidősebb brit egyetemen folytatja tanulmányait. Két nagy gyermeke nem tartott hazánkba, mindketten házasok.

A vállalattal együtt nőtt fel

Paul Kennedy

Kora: 55 éves

Pályafutása a Tescónál: vezetői gyakornok (1964–67), áruház-igazgató, területi fejlesztési igazgató (1968–80), kereskedelmi igazgató (1981–82), területi kiskereskedelmi igazgató (1982–95), stratégiai fejlesztési igazgató (1995–97), ügyvezető igazgató, Tesco-Globál Áruházak Rt. (1997–)

Utólag fizetnek

A Tesco-Bevásárlókártya valójában egy hitelkártya. A kártyatulajdonosoknak 100 ezer forintos keret áll rendelkezésükre. Vásárlásaikért csak később kell törleszteniük. Az elszámolási időszak végéig – akár 45 napig – kamatmentesen használhatják a kártyájukat. A szolgáltatás egyszeri éves díja 3499 forint.

Bővülő kúthálózat

Az első pesterzsébeti Tesco benzinkút egy évvel ezelőtti felavatását hamar újabbak átadása követte. Ma már a veszprémi, ajkai, salgótarjáni, győri, komlói, budaörsi és tiszaújvárosi Tesco mellett is saját töltőállomást működtet a cég. A hét minden napján éjjel-nappal nyitva tartó kutaknál az átlagos piaci árnál olcsóbban lehet tankolni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!