Hírek

2005.01.27. 00:00

Nem adta meg magát a város

Szokásos fennakadást és az autósoknak büntetlen bliccelést hozott az idei tél első havas napja. Kötelező eltakarítani a havat a járdáról, de tilos a fák tövéhez lapátolni.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Kora délutánra megszűntek a fennakadások a budapesti utakon. Addigra megtisztították a hótól a fontosabb útvonalakat.
[/caption]Lapzártáig nem omlott össze Budapest közlekedése a tegnapi hóesés miatt. Délelőtt ugyan késtek a BKV járművei, és nehezen lehetett lejutni a hegyi utakról. Délre azonban nagyjából helyreállt a rend. A Soroksári úton egy keresztbe fordult kamion akadályozta a haladást.
Büntetlenül bliccelhettek az autósok tegnap több kerületben. A Centrum Kft. ugyanis felfüggesztette a pótdíjazást. Igaz, az ellenőröknek nehézséget okozott volna a behavazott szélvédőkön át megnézni az érvényes parkolójegyet. A többi parkolási cég pedig csak akkor osztott „Mikulás-csomagot”, ha nem volt havas a szélvédő. Csak így lehetett látni, hogy nem váltott jegyet az autós.
A közterület-felügyelők tízezer forintra is megbírságol-hatják azokat a háztulajdonosokat, akik nem takarítják el a havat portájuk elől. A járdák tisztán tartása a közös képviselők feladata – mondta Varsányi Péter, a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója.
Bánsághy György, a főváros környezetvédelmi politikusa pedig arra kérte a lakosokat, hogy lehetőleg ne sózzák a járdákat. Ehelyett használhatnak homokot, faforgácsot. Még jobb, ha frissen elkotorják a havat. Ha mégis sóznak, nem szabad a fák tövéhez lapátolni a hókását. Annak sótartalma ugyanis beszivárog a talajba és tönkreteszi a növényzetet. Az utóbbi években ezrével pusztultak ki a fák a leginkább sózott budapesti utak mentén. A legszennyezettebb helyszíneken, például az And-rássy és az Üllői úton só helyett a környezetre kevésbé káros anyagokat használnak. Az viszont már a lakosság felelőssége, hogy a járdára mi kerül. A fővárosi önkormányzat a jövőben rendelettel akarja megtiltani a járdák sózását.

Mi legyen feltétlenül az autónkban?

Télen, különösen havazáskor nem tanácsos útnak indulni hólánc és téli gumi nélkül. Egészen hétköznapi eszközök is segítségünkre lehetnek, ha elakadnánk. Pokróc és egy termosz forró tea a hideg ellen. Jó szolgálatot tehet a kémiai fáklya, amely akár 16 órán át is világít. Egyre népszerűbbek a fényvisszaverő zöld mellények. Használatukkal csökken a balesetveszély.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!