Hírek

2005.01.15. 09:20

Aki kíváncsi az emberekre

Konkoly Edit

Rátóti Zoltán ízig-vérig becsületes férfit alakít a Nemzeti Színház Buborékok című előadásában. Olyat, amilyen talán a világon sincs.
– Lehet, hogy tényleg nincs – mondja a színész. – Bár magam is jóhiszemű vagyok. Igaz, ez nem túl hasznos tulajdonság ma már. Hiszen a világ arról szól, hogyan tudjuk becsapni a másikat, hogy egy láthatatlan versenyben nyerjünk. De nem tudok, és nem is szeretnék másmilyen lenni. Már ilyen maradok – teszi hozzá.

Aztán a színész író barátjára, Háy Jánosra terelődik a szó. Egyidősek, néhány éve találkoztak először, amikor Rátóti olvasta
fel a rádióban Háy elbeszélését. A találkozásból barátság lett. Annyira, hogy a színész önálló estet is összeállított Háy egyik művéből. A bogyósgyümölcs-kertész fia című estet havonta egyszer a Budapesti Kamaraszínház Ericsson stúdiójában láthatja a közönség. A zenéjét is Rátóti szerezte, ami nem csoda, hiszen saját együttese is van. A Neil Young Sétányban gitározik.

Gyerekkorában cirkuszról álmodott, de nem volt elég ügyes akrobata. Ma már nem bánja, hogy színész lett. Élvezi, hogy jó néhány életet megélhet a szerepek kapcsán. Ez az, ami a pályán tart, mondja. A kíváncsiság, hogy mások mit érezhetnek, miközben az életüket élik. Legközelebb Hontalan Iván bőrébe bújik Bulgakov Mester és Margaritájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!