Hírek

2004.12.07. 00:00

Vízibombákat rejt a Duna

Egy 100 méter hosszú, ezertonnás uszály és egy csendőrségi hadihajó roncsai fekszenek a Szabadság híd pesti hídfőjénél a Dunában. A helyszínen járt búvárok szerint nagy mennyiségű robbanóanyag található a roncsokon és környékükön.

Kiss Gergely

A második világháború végén elsüllyedt hajókat tizenöt évvel ezelőtt fedezte fel Lánczy Ferenc. A búvármester az Árvíz- és Belvízvédelmi Központi Szervezet (ÁBKSZ) megbízásából végzett hídláb- és mederfenékvizsgálatot a helyszínen. – Nem tudtunk lehorgonyozni – idézi fel a történteket Lánczy Ferenc. – A vasmacska beleakadt a roncsokba. Búvárruhát öltöttem és alámerültem. A víz alatt hatalmas uszálytestet láttam, amely mellett egy kisebb hajó feküdt az oldalán.

A búvármester oxigénpalack nagyságú lövedékeket és vízibombákat is talált. Az egyik gyújtószerkezetét fel is hozta, miután a bomba szétesett a kezében. A felfedezést követően Lenti Pál, ma már nyugállományú rendőr alezredes és Forintos Gyula roncskutató egy mélytengeri mérőműszerrel átvizsgálta a környéket. A szerkezet több ezer gyalogsági lövedéket jelzett sugárirányban szétterülve. A búvárok szerint az uszály belseje is tele van lövedékkel. A roncs ráadásul a nemzetközi hajókikötő végében fekszik. Ottlétét egy sárga bója jelzi. Az uszály orrában található csörlő felett a víz mélysége alacsonyabb vízállásnál másfél méter.

Lánczyék felfedezését a honvédség is vizsgálta. Az akkori jelentés szerint a hajótestben nem robbanóanyag, hanem fagerendák találhatók. Az esetről készült jegyzőkönyvet Lánczy Ferenc nem volt hajlandó aláírni.
A búvármester szerint a leírtak nem felelnek meg a valóságnak.

Felgyülemlett szemét van a víz alatt

– Az uszály nem csak a lőszer miatt okoz gondot – mondja Lánczy Ferenc (59). – Mivel elzárja az utat, számos uszadékfa és szemét gyülemlett fel a környékén. Közelében található a Fővárosi Csatornázási Művek egyik vészkiömlője. Az összegyűlt szemét miatt a szennyvizet sem tudja a folyó elmosni.

Cáfolja a minisztérium a búvárok állítását

Az ügyben megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot és az Árvíz- és Belvízvédelmi Központi Szervezetet is. A honvédségtől senki nem kívánt nyilatkozni. Az ÁBKSZ részéről Tóth Ferenc főgépész cáfolta a búvárok állítását. Elmondta, a kérdéses uszály 1946 januárjában süllyedt el, miután megsérült az ottani pontonhíd lebontásánál. Állítása szerint a hajóban építőanyag, törmelékek és fagerendák vannak. – Amennyiben bizonyítják a lövedékek ottlétét, jelezzük a tűzszerészeknek – mondta a főgépész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!