Hírek

2004.12.21. 00:00

Vita a gázárról a T. Házban

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt szeretné, ha a kormány visszavonná a gázáremelésről szóló határozatát. Véleménye szerint a kádári időket idézi a kabinet áremelési politikája.

Körmendi Gábor

A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy vonja vissza a gázáremelésről szóló döntését – közölte Orbán Viktor a nagyobbik ellenzéki párt hétfői, budapesti frakcióülésén. A pártelnök elmondta, azt kérik a Gyurcsány-kormánytól, hogy tavasszal térjenek vissza a kérdésre. A gázáremelés azonban akkor sem haladhatja meg az infláció mértékét.

Orbán azt javasolta a frakciónak, hogy a Fidesz álláspontjának adjanak hangot a parlamenti ülésen. Hozzátette: ha ott nem lehet, akkor írásos formában juttassák el a kormányfőhöz véleményüket. Gyurcsány Ferenctől pedig kérjék, hogy fontolja meg a Fidesz ésszerű, emberséges, a családok téli helyzetét jelentősen könnyítő javaslatát.

A volt kormányfő megjegyezte, szakértőik vizsgálata alapján kiderült, hogy a gázáremelés a tömbházakban élők számára kisebb, míg a családi házakban élő, több gyermeket nevelő családok számára nagyon súlyos terhet jelent. Meglátása szerint enyhe tél esetén is a legtöbb háztartásban a gázszámla meg fogja haladni a tízezer forintot. Úgy fogalmazott: a kormány áremelési politikája hasonlatos ahhoz, ami a Kádár-rendszerben történt, amikor „mondtak egy nagyot”, és aztán annak csak a fele valósult meg, így mindenki boldog volt.

Úgy tűnik, ez a rendszer túlélte a rendszerváltozást, és mind a mai napig kedvenc játékszere a hivatalban lévő kormányzatnak  – jelentette ki a pártelnök.

Reálértéken nő a gáz ára

Kóka János gazdasági miniszter azt mondta, semmi ok nincs arra, hogy a kormány újragondolja javaslatát, mivel a gázáremelkedés valamennyi sávban a nemzetközi mértékűnél kisebb terheket ró a lakosságra. Közölte, 2005. január elsejétől olyan gázárkonstrukció lép életbe, amely a háztartások több mint felénél csak a 2005-ben várt inflációval, 4,5 százalékkal emeli a gáz árát. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy reálértékű gázáremelkedésről nem lehet beszélni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!