Hírek

2004.12.20. 00:00

Tűzveszélyes panelházak

A budapesti panelházak lakói a betörőktől, az üzletközpontok tulajdonosai a fűtésszámlától félnek. A lakók rácsot szerelnek a folyosóajtókhoz, az üzletházak bezárják az ajtók felét. Mindkettő életveszélyes, mert tűz esetén akadályozza a menekülést a lángokból.

Vajta Zoltán

Tűzveszélyessé teszik saját otthonaikat a panelházban élők, amikor betörőktől tartva berácsozzák a közös folyosókat. A rács ugyan távol tartja a nemkívánatos személyeket, viszont tűz esetén elvágja a menekülő utat. Az elzárt folyosókon megjelennek a dohányzóasztalok, fotelek, biciklik. Ezek is akadályozzák a kijutást az épületből. Különösen most időszerű a kérdés, mivel karácsony környékén sokkal több a lakástűz, mint máskor.

Erdőss Antal, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese azt mondja, megkezdődött az adventi tűzszezon. Az adventi koszorúk már okoztak lakástüzeket, és idén is biztosan kigyullad több karácsonyfa. Tűz esetén a folyosón nem látni semmit a füsttől, az ott hagyott tárgyakban pedig elbotlanak a menekülők.

A tűzoltók rendszeres ellenőrzéssel próbálják elejét venni a tragédiának. Folyamatosan járják a házakat. Ahol szabálytalanságot találnak, először figyelmeztetik a lakóközösséget. El kell bontai a rácsokat, és el kell rakni a folyosókról minden oda nem való tárgyat. Évente 2-300 panelházat ellenőriznek, s általában minden második-harmadik helyen büntetést szabnak ki. Ennek mértéke akár százezer forint is lehet, ha szabálysértési eljárást indítanak.

A nagy bevásárlóközpontok is megkapják a maguk büntetését a tűzoltóktól. Az üzletközpontokban gyakran minden második ajtót zárva tartanak, hogy ki ne menjen a meleg. A takarékoskodással viszont kockáztatják a karácsonyi bevásárlással foglalatoskodó emberek életét – mondja a parancsnok-helyettes. Az ajtók számát a vásárlói létszámra tervezik. Kiszámítják, hogy mennyi ajtóra van szükség ahhoz, hogy biztonsággal el lehessen hagyni az épületet. A tűzoltók tavaly is és idén is megbüntettek több üzletközpontot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!