Hírek

2004.12.02. 00:32

Riogató kísértetegyezmény

A magyar külügyminiszter szerint román partnere egy hatályon kívül helyezett kétoldalú megállapodásra hivatkozott, amikor azt írta levelében, hogy a romániai magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak a románról.

Gyulay Zoltán

Lapértesülések szerint a kettős állampolgárság ügyében  Mircea Geoana román külügyminiszter levelet küldött Somogyi Ferencnek.
A külügyminiszter elmondta: a levél november 9-én keletkezett. Mircea Geoana azt írta, hogy az erdélyi magyarok csak akkor igényelhetik a magyar állampolgárságot, ha lemondanak román állampolgárságukról.
Válaszlevelében Somogyi Ferenc arról tájékoztatta román partnerét, hogy a kettős állampolgárság kérdését szabályozó magyar–román megállapodást, amelyre hivatkozott, Magyarország hatályon kívül helyezte és törvényben kihirdette. Erről 1990-ben hivatalosan is tájékoztatta a román felet.
Mircea Geoana egyébként a levélben nem tett említést a kettős állampolgárság romániai szabályozásáról. Románia 1991 óta törvényben biztosítja a román állampolgárság megszerzését a határon túli románok számára, és a tavaly ősszel elfogadott alkotmánymódosítás lehetővé teszi, hogy kettős állampolgárok is betölthessenek felelős állami posztokat Romániában.

Sok kettős állampolgár van Romániában

A „levélügy” is azt bizonyítja, hogy Romániában az erdélyi magyarságnak szüksége van erős parlamenti képviseletre – mondta szerdán Markó Béla RMDSZ-elnök. – Az egyezmény, amelyre román részről hivatkoznak, ma már nem érvényes. Sokan vannak ma is, akik egyszerre magyar és román állampolgárok – emlékeztetett Markó. Adrian Nastase kormányfő kijelentette: ha a magyarországi népszavazás kollektív módon és nem egyénileg juttatná állampolgársághoz a romániai magyarokat, Bukarest az európai intézményekhez fordul. – Ebben a kérdésben szövetségesünk az Európa Tanács, a Velencei Bizottság és az unió több képviselője – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!