Hírek

2004.12.17. 06:39

Reményt keltő kutatások

Korábban jobbára külön betegségként vizsgálták a szívroham, a szélütést és a végtagi érszűkületet. Az új szemlélet szerint a három területet egységesen kell vizsgálni és gyógykezelni.

Tornai Szabolcs

Jelenleg a fertőző betegségek jelentik a fő halálokot a világon. De egybehangzó előrejelzések szerint néhány év múlva a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kerül az első helyre. A korszerű orvosi szemlélet az, hogy a verőeres keringési zavarok: a szívinfarktus, az agyi „történések” (szélütés) és a végtagi érszűkület mögött egyazon kórfolyamat áll, ami kissé egyszerűsítve az érelmeszesedés. Ha teljes elzáródás következik be, a mögöttes szerv (például szív, agy, végtagok) egy területe elhal.

Korábban többnyire külön betegségként vizsgálták és kezelték a három területet. A hatékony kezelést az egységes szemlélet teszi lehetővé. Így például a végtagok érszűkülete a szívinfarktus és a szélütés előjelének is tekinthető.

2003 decemberében az egységes szemlélet jegyében indult el az eddigi legátfogóbb nemzetközi vizsgálat, amely az érelmeszesedés szempontjából veszélyeztetett vagy az érbetegség valamilyen megnyilvánulási formájában szenvedő, 45 év feletti népességre irányul. A REACH-programban a világ minden földrészének harmincöt országa vesz részt, köztük Magyarország is. Összesen 63 ezer beteget figyelnek meg két éven át. Magyarországon 958 beteg vesz részt a programban.
Bár idehaza az egységes szemlélet évek óta gyakorlat, a statisztika meglehetősen szomorú. A szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata háromszor akkora, mint nyugaton. Az agyérhalál kockázata pedig négyszerese a nyugati országokban mértnek.

A 2005 decemberéig tartó REACH-vizsgálat eddigi eredményei az első év után

Dr. Pfliegler György, a DEOEC (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum) Ritka Betegségek Tanszékének docense, a REACH nemzeti koordinátora: – A korlátozott anyagi lehetőségek dacára a magyar egészségügy sokkal jobb színvonalú, mint általában gondolják. A REACH eddigi eredményei szerint sincs Magyarországnak szégyenkeznivalója. A fő probléma nem a kezelés színvonala, hanem inkább az, hogy a betegek egészségtelen életmódot folytatnak. Ráadásul ódzkodnak orvoshoz menni. Vagy ha vállalják a kezelést, sokszor nincs pénzük a legkorszerűbb gyógyszerekre. A legégetőbb feladat tehát a kockázati tényezők csökkentése. A REACH ebben is nagy segítségére lesz az orvosoknak szerte a világon.

reach: REduction of Atherothrombosis for Continued Health, az érelmeszesedés vissza-szorítása az egészség fenntartása érdekében.

Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!