Hírek

2004.12.10. 06:53

Nyerhetünk a rendkívüli díjjal

Érdemes elgondolkodniuk az önkéntes pénztárak ajánlatain azoknak, akik kevés adókedvezményt tudnak igénybe venni az idén. A társaságok tájékoztató leveleikben az óév végén rendkívüli díj fizetésére biztatják ügyfeleiket.

Teszler Vendel

[caption id="" align="alignleft" width="300"] A munkával töltött évtizedek során rendszeres befizetéseinkkel biztonságosabbá, boldogabbá tehetjük öregkori éveinket
[/caption]Alkalmazottként legalább 1,1 millió forintos éves jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy ne csak hosszú távon lehessen nyerni az ügyön. Jelentősebb megtakarítást így is akkor lehet gyorsan elérni, ha az adózó az adójóváíráson és a biztosítópénztárin kívül más kedvezményt nem érvényesíthet. Természetesen az ügyfeleknek egyébként minden egyes számlájukra kerülő forint hasznot hoz.
Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztáraknak három formája létezik: a nyugdíj, illetve az egészség és az önsegélyező. Az említett pénztárakba utalt öszszegek 30 százaléka írható le az adóból. Az igénybe vehető adókedvezmény felső határa 100 ezer forint, a nyugdíjkorhatárt 2020. január 1-je előtt betöltők számára 130 ezer forint. A plafont százezres határ esetén akkor érhetjük el, ha az idei átutalásaink meghaladják a 330 000 forintot.
Számvetés készítésével többszörösen előnyhöz juthatunk.
A rendszeres átutalások mellett az adókedvezmény összegét rendkívüli díjak befizetésével növelhetjük. Az ezek után járó kedvezményhez 2005-ben, az adóbevallás benyújtását követő három hónapon belül juthatunk hozzá.
Egy dolgot azonban szem előtt kell tartanunk. Ha önkéntes nyugdíjpénztári tagok vagyunk, s emellett egészségpénztári és/vagy önsegélyező pénztári tagsággal is rendelkezünk más szabály vonatkozik ránk. Együttesen legfeljebb 120 ezer forintnyi adókedvezmény érvényesíthető, a nyugdíjkorhatárt 2020 előtt elérők részére 150 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!