Hírek

2004.12.02. 06:29

Nőhet a munkanélküliség

Kutatók álláspontja szerint nem a képzett munkaerő érkezne a határokon túlról. A kérdésről nem készült az országban kellő mélységű felmérés.

Hajnal László

A kettős állampolgárság megadása, és az áttelepülés esetleges megindulása növelné a munkanélküliséget hazánkban – véli Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője. A kutató a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) napokban közzétett álláspontjára reagált, ami szerint a határokon túl élők áttelepülése kielégítené azt a 300-400 ezres munkaerő-keresletet, amely a következő tíz évben jelentkezik. Parragh László, az MKIK elnöke ezt arra alapozta, hogy kétmillió magyar közül minden második dönthet az áttelepülés mellett. Hegedűs Miklós azért vitatkozik a kamara álláspontjával, mert szerinte nem a szakmailag jól képzett munkavállalók beáramlásáról lenne szó, amire a magyar gazdaságnak esetleg szüksége lenne. Inkább a képzetlen emberek érkezése valószínűsíthető, belőlük azonban itthon is felesleg van – tette hozzá.
Hegedűs szerint további következmény lenne, hogy a határainkon túlról érkezők leszorítanák a hazai béreket, illetve akadályoznák annak szükséges mértékű emelését. Ez persze a vállalkozók számára kedvező lenne, hiszen csökkenthetnék bérkiadásaikat. A hazai foglalkoztatási morált ismerve a bejövők tovább növelnék a feketén alkalmazottak táborát is – mondta Hegedűs Miklós.
Némileg hasonlóképpen vélekedik Belyó Pál, az Ecostat igazgatója. De azt is megjegyezte: hazánkban is számolni kell azzal a külföldön már évtizedek óta tapasztalt tendenciával, hogy a tősgyökeres honpolgárok már nem végeznek el alacsony színvonalú munkát. Németországban ezért tudtak millió számban munkát vállalni például a törökök.
Ha nem is hasonló mértékben, de ez a jelenség már nálunk is tapasztalható. Igen sok munkanélküli csak azért nem vállal munkát, mert az fizetésben, minőségben vagy területileg nem felel meg az igényeinek. Ezeket az állásokat természetesen betölthetik határokon túli magyarok, persze ha fűlik hozzá a foguk – tartja az igazgató. Abban mindkét kutató egyetértett, hogy a népszavazást megelőzően nem készült alapos és mély kutatás arról, hogy valójában milyen következményei lehetnek a hazai foglalkoztatásra a kettős állampolgárság megadásának.

Az érdekképviselet vezetője és a kutatók is másként látják a helyzetet

Parragh László:

az esetlegesen áttelepülők tölthetnék be a 300-400 ezer új munkahelyet

Hegedűs Miklós:

növekedne a munkanélküliség, és nem azok jönnének, dolgozni akikre szükség van

Belyó Pál:

a 300-400 ezres munkavállalói igényt előbb az itthoni népességből kellene kielégíteni

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!